Dracula untold: η ιστορία ενός πραγματικού ήρωα

dracula
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Αν είστε από εκείνους, που θεωρούν το Δράκουλα ένα πλάσμα της νύχτας που διψά μόνο για αίμα, η ταινία «Dracula Untold» σας καλωσορίζει στο ανείπωτο παρελθόν του.

Σαγηνευτικός πρίγκιπας, στοργικός πατέρας, λατρεμένος σύζυγος, πολεμιστής με ιδανικά. Αυτό ήταν ο Δράκουλας. Ένας γενναίος άνδρας που θυσιάστηκε για την οικογένειά του, για το λαό του. Ένας πρίγκιπας που υπέκυψε στη σκοτεινή του μοίρα για να σώσει τους δικούς του.

Τουλάχιστον αυτή είναι η εκδοχή της ταινίας του... απαίδευτου Gary Shore, του σκηνοθέτη που βουτά στα βαθιά κινηματογραφικά νερά για πρώτη φορά. Ο Shore ασχολούνταν με τη σκηνοθεσία αλλά στον τομέα της διαφήμισης.

Μάλλον όμως, ο κινηματογράφος αποτελούσε πάντα κρυφό πόθο. Έτσι σε λίγους μήνες θα δούμε τη δημιουργία του με τον Luke Evans να υποδύεται έναν αλλιώτικο Δράκουλα.

Σίγουρα δεν είναι Gary Oldman. Για Christopher Lee, ούτε λόγος πια. Μη συγκρίνουμε και τα ασύγκριτα. Σίγουρα δε θυμίζει και πολύ Καρπάθια η υπόθεση, αλλά ο επικός σε επίπεδο μαχητικότητας τουλάχιστον, Δράκουλας είναι ένας ήρωας καταδικασμένος από τη μοίρα του.

Το νέο τρέιλερ, όπως προβλήθηκε από το youtube, είναι περιποιημένο. Ωραίο. Σε προκαλεί α το δεις. Η κυριαρχία του μαύρου και του κόκκινου σου δημιουργούν ατμόσφαιρα, ενώ ένα ελαφρύ πράσινο από τα δέντρα θυμίζει την ανθρώπινη υπόσταση του πρωταγωνιστή.

Υποβλητική μουσική, σκοτεινή ατμόσφαιρα και λίγο από μάχες τύπου «Άρχοντας δαχτυλιδιών 3» με τις ορδές των στρατιωτών να κατασπαράσσονται από έναν πάλαι ποτέ ήρωα, αυτός ο Δράκουλας δε σου αφήνει περιθώρια να μην το συμπαθήσεις.

Οι νυχτερίδες ως από μηχανής θεός γίνονται όπλα μαζικής καταστροφής και υπέρμαχοι του δίκαιου στα χέρια ή καλύτερα στα φτερά του ήρωα. Η σύζυγος και ο γιος του εντείνουν τη συγκίνηση, εξυπηρετώντας ακριβώς αυτόν το σκοπό.

Στα plus της ταινίας, βάλτε και τα εφέ που δεν είναι καθόλου υπερβολικά, αν και το σενάριο θα μπορούσε άνετα να δικαιολογήσει τις όποιες παρατυπίες.

Με μια πρώτη ματιά, ο συγκεκριμένος Δράκουλας είναι συμπαθής, ηρωικός και σίγουρα ερωτεύσιμος. Άρα, έχει όλα τα φόντα για μία εμπορική τουλάχιστον επιτυχία.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]