Κριτική ταινίας: 3 Μέρες Διορία

kevin
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Μέσα στο καλοκαίρι, άλλη μια κοινότοπη ταινία δράσης καταφθάνει στις αίθουσες προκειμένου να διασκεδάσει του λάτρεις του είδους. Ο λόγος για το φιλμ «3 Μέρες Διορία».

Στα χνάρια του «Taken», ο Λυκ Μπεσσόν υπογράφει ένα ακόμη σενάριο μέσα στο οποίο αναμειγνύονται οικογενειακές συνευρέσεις με σκηνές καταδιώξεων, θλιβερές παρεξηγήσεις και γλυκεροί συναισθηματισμοί με επεισόδια επιθέσεων και βίας, και όλα τα παραπάνω με φόντο τη γαλλική πρωτεύουσα.

Το Παρίσι, με τα όμορφα κτήρια, τους δρόμους και τα μνημεία του, προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο οπτικής απόλαυσης, μέσα σε ένα σύνολο εικόνων που καθιστά σαφές ότι ο μοναδικός του στόχος είναι να αποσπάσει την προσοχή του κοινού προσφέροντάς του απλή διασκέδαση.

Ο Εμ Σι Τζι, είναι ένας σκηνοθέτης που αγαπά την καταιγιστική δράση, τις εκρήξεις, τα κυνηγητά και τα αναποδογυρίσματα αυτοκινήτων, αν κρίνουμε από τις προηγούμενες δουλειές του είτε ως σκηνοθέτης («Οι Άγγελοι Του Τσάρλυ» «Terminator Salvation») είτε ως παραγωγός («Stolen»).

Οπαδός των ταινιών τζεϊμσμποντικού ύφους, θα προσπαθήσει να το αναπαράγει και στη νέα του ταινία, με διάφορα πλάνα αλλά και με ένα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, που αντανακλά την αγάπη του για το «Μυστικό Πράκτορα»: ένα παιδί μέσα σε ένα λεωφορείο κρατά στα χέρια του (τυχαία;) ένα κόμικ με τον τίτλο «Agent Secret» ενώ ακριβώς δίπλα του στο δρόμο εκτυλίσσεται μια θεαματική σκηνή α λα Τζέιμς Μποντ.

Το όνομα έρχεται να επιβεβαιώσει την πράξη, η τελευταία αποκτώντας μια προστιθέμενη αξία από τη φευγαλέα –έστω- εγγραφή του Μυστικού Πράκτορα μέσα στα συμφραζόμενά της.

Βρίσκουμε τον Κέβιν Κόστνερ αυτή τη φορά σε θέση (υπέρ;)-ήρωα και όχι σε δευτερεύοντα ρόλο, όπως συνηθίζει να έχει σε κάποιες από τις πιο πρόσφατες παραγωγές («Man Of Steel»).

Είναι ένας μυστικός πράκτορας και αυτός, ένας γενναίος άνδρας που πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια και για να κερδίσει μια σημαντική θεραπεία θα πρέπει να καταδιώξει έναν επικίνδυνο τρομοκράτη.

Στο μεταξύ, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τα καπρίτσια της κακομαθημένης –και όμορφης βέβαια- έφηβης κόρης του (Χάιλι Στάινφελντ) που την αναζητά σε διάφορα μέρη, μοδάτα και επικίνδυνα του Παρισιού, μέσα στην προσπάθειά του να την προστατέψει.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να επανορθώσει και να ανακτήσει την αγάπη της οικογένειάς του, έπειτα από τη μακρόχρονη απουσία του…Όλα τα παραπάνω λειτουργούν ως προφάσεις για να αναπτυχθούν διάφορες σκηνές έντονης δράσης, γεμάτες από κλισέ που έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στην οθόνη.

Η έλλειψη πρωτοτυπίας είναι ολοφάνερη, συγκαταλέγοντας το «3 Μέρες Διορία» στο σωρό των αντίστοιχων ταινιών του είδους. Διασκέδασα με τις εικόνες αλλά όταν βγήκα από την αίθουσα σκέφτηκα κάτι άλλο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορείτε να κρίνετε αν θέλετε να δείτε την ταινία ή όχι. 

Σκηνοθεσία: Εμ Σι Τζι. Παίζουν: Κέβιν Κόστνερ, Άμπερ Χερντ, Χάιλι Στάινφελντ, Κόνι Νίλσεν. Εταιρεία Διανομής: FEELGOOD.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ