Ταινίες με άρωμα καλοκαιριού

y-tu-mama-tambien-tu-mama-tambien
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Καλοκαίρι και σινεμά πάνε μαζί. Κάποιες από τις πιο κλασικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου έχουν γυριστεί την πιο ζεστή εποχή του χρόνου και είτε μιλάμε για ρομάντζα, είτε για πιο σκοτεινές ιστορίες το αποτέλεσμα παραμένει εξίσου πειστικό. Ας δούμε πέντε παραδείγματα.

Do the Right Thing
Το «Do the Right Thing» φέτος γίνεται 25 ετών και παραμένει η καλύτερη και πιο χαρακτηριστική ταινία του Spike Lee. Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο του Brooklyn την πιο ζεστή μέρα του χρόνου με την ένταση στους δρόμους να οξύνεται και να οδηγεί σε τραγικές συνέπειες.

Εδώ ο Lee καταφέρνει να πάρει όλη την ουσία της hip hop των 80s και να τη μεταφέρει στο σινεμά, δημιουργώντας μια ταινία που είναι τόσο σκληρή όσο και εθιστική. Όπως και η hip hop της εποχής, έτσι και το «Do the Right Thing» όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο φρέσκο και επίκαιρο.

Θέλω και τη Μαμά σου (Y Tu Mama Tambien)
Λίγο πριν ο Alfonso Cuaron αναλάβει την τρίτη ταινία του Harry Potter, κατάφερε να τα πει όλα μέσα από το «Y Tu Mama Tambien» (Θέλω και τη Μαμά Σου). Αν τη δεις επιδερμικά είναι μια σκανδαλιστική ταινία με μια ώριμη γυναίκα που συμμετέχει σε ένα σεξουαλικό ταξίδι με δύο νεαρά αγόρια, στην πραγματικότητα όμως είναι πολλά περισσότερα.

Είναι μια ταινία που μιλάει για το πλούσιο και το φτωχό Μεξικό, κάτι που συμβαίνει σε τόσες άλλες χώρες, για τη ζωή, για την αγάπη και για το θάνατο. Και όσο διάχυτος είναι ο ερωτισμός στην αρχή τόσο πικρός καταλήγει καθώς προχωράμε προς έναν ιδανικό προορισμό που υπάρχει μόνο στη φαντασία. Η ερμηνεία της Maribel Verdu παραμένει αξεπέραστη.

Before Sunset

Θα μπορούσαμε να βάλουμε το «Before Sunrise» ή το γυρισμένο στην Ελλάδα «Before Midnight» και η ουσία θα παρέμενε η ίδια, εδώ όμως είναι η στιγμή που το franchise απέκτησε την υπόστασή του. Η δεύτερη συνάντηση των Jesse και Celine εννιά χρόνια μετά την Βιέννη προσπαθεί να καλύψει όλα όσα μεσολάβησαν.

Όσο όμως και αν το κρύβουν και οι δύο, αυτό το διάστημα ήταν χαμένος χρόνος γεμάτος από «what if» που ξεσπά συγκεντρωτικά τη σκηνή στο ταξί. Το ηλιόλουστο Παρίσι είναι τέλειο γλυκόπικρο φόντο για την ιστορία, η οποία γεμάτη από διαλόγους που δεν είναι βγαλμένοι από τη ζωή αλλά είναι η ίδια η ζωή και με τη φανταστική χημεία των Ethan Hawke και Julie Delpy, η ταινία είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του σινεμά.

Adventureland
Το «Adventureland» είναι η απόλυτη καλοκαιρινή περιπέτεια του τύπου «ντροπαλό αγόρι ερωτεύεται ζωηρό κορίτσι». Τοποθετημένο στο καλοκαίρι του 1987, αναπαράγει όλα τα κλισέ των εφηβικών κωμωδιών χρησιμοποιώντας τα προς όφελός του για να φτιάξει κάτι αυθεντικό και φρέσκο. Ο Jesse Eisenberg είναι φτιαγμένος για τέτοιους ρόλους και η Kristen Stewart που είχε ξεκινήσει ήδη το franchise του «Twilight» αποδεικνύει ότι έχει κι άλλα πράγματα να δείξει. Η σκηνή στην πισίνα είναι κλασική στο είδος της.

Moonrise Kingdom

Ίσως και να πρόκειται για το αριστούργημα του Wes Anderson. Εδώ καταφέρνει να «σπάσει» τις ιδιαιτερότητες του σινεμά του ανοίγοντάς τις σε πιο μαζικό κοινό και όλα αυτά χωρίς να χάνει ούτε στιγμή την προσωπικότητά του.

Ένα ρομάντζο δύο παιδιών σε μια κατασκήνωση το καλοκαίρι του 1965 καταφέρνει να εκφράσει το εδώ και το τώρα κάθε ρομάντζου, κινηματογραφικού ή μη.

Η ματιά του Anderson είναι τόσο ανάγλυφη και ευαίσθητη που νιώθεις ότι η ιστορία έχει συμβεί στ' αλήθεια. Μετά από αρκετά χρόνια θα αντιμετωπίζουμε το «Moonrise Kingdom» όπως σήμερα τα κλασικά ρομάντζα των 50s και των 60s.

Γιάννης Μόσχος