Από το γέλιο στο κλάμα, ένας ρόλος δρόμος

jim-carrey
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Λένε ότι αυτοί που κάνουν τους άλλους να γελάνε είναι στην πραγματικότητα οι πιο θλιμμένοι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κάποιες από τις κορυφαίες δραματικές ερμηνείες έχουν έρθει από κωμικούς ηθοποιούς.

Jonah Hill – Moneyball
Μέχρι το 2011 ο Jonah Hill ήταν γνωστός ως πρωταγωνιστής καφροκωμωδιών τύπου «Superbad», αλλά εκεί ήρθε ο ρόλος στο «Moneyball» και άλλαξαν όλα.

Πολλοί χλεύασαν την υποψηφιότητα Όσκαρ που απέσπασε, αλλά η ερμηνεία του ήταν φανταστική και μαζί με τον Brad Pitt κατάφερε να κάνει μια ταινία για το baseball σε μια γενικότερη σπουδή για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες. Η δεύτερη υποψηφιότητά του για το «Λύκο της Wall Street» απέδειξε ότι ο Hill ήρθε στους δραματικούς ρόλους για να μείνει.

Ben Stiller – Greenberg

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ben Stiller έχει δοκιμάσει πιο «σοβαρούς» ρόλους. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι όμως το «Greenberg».

Σαν ταινία είναι κάπως άνιση, λειτουργεί ωστόσο χάρη στην ερμηνεία του Stiller, που παραμένει ήρεμη αναζητώντας τις λεπτομέρειες και δεν ξεφεύγει ποτέ σε συναισθηματικές ακρότητες. Σίγουρα μέσα στις καλύτερες στιγμές της καριέρας του.

Bill Murray – Χαμένοι στη Μετάφραση
Ο Bill Murray δεν ήταν τελείως άκυρη περίπτωση αφού οι κωμωδίες που τον καθιέρωσαν είχαν αρκετά δραματικά στοιχεία και μαύρο χιούμορ.

Η ταινία «Χαμένοι στη Μετάφραση » πάντως ήταν καινούριο έδαφος για τον ίδιο, ακόμη και αν δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιον άλλο που θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το ρόλο.

Εκφράζει καταπληκτικά την κρίση μέσης ηλικίας του χαρακτήρα του και καταφέρνει να δημιουργήσει μια υπέροχη χημεία με την 19χρονη Scarlett Johansson. Αν και μετά από αυτήν την ταινία, ο Murray συνέχισε και σε άλλους πιο δραματικούς ρόλους, αυτός εδώ παραμένει ορόσημο.

Jim Carrey – Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού
Μπορεί ο Jim Carrey να διαθέτει status κορυφαίου κωμικού ηθοποιού, οι σημαντικότεροι ρόλοι της καριέρας του όμως είναι δραματικοί. Και όσο κι αν είχε προηγηθεί το «The Truman Show», βλέποντάς τον στην «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» είναι αδύνατο να πιστέψεις ότι αυτός είναι ο ηθοποιός που έκανε τις ακραίες γκριμάτσες στα «Ηλίθιος και πανηλίθιος», «Ace Ventura» και τόσα πολλά άλλα.

Μπαίνει τόσο βαθιά στο κλίμα του ρόλου που ταυτίζεσαι μαζί του και είναι σχεδόν οδυνηρό να παρακολουθείς την εξέλιξη της ιστορίας. Από όπου και αν το δεις, από τις κορυφαίες ερμηνείες της περασμένης δεκαετίας και ας τη σνόμπαραν τα Oscar.

Adam Sandler – Χτυπημένος από έρωτα

Μεγαλύτερο επίτευγμα και από του Jim Carrey είναι πάντως αυτό του Adam Sandler, που το 2002 και χωρίς να έχει δώσει μέχρι τότε κάποια δείγματα, με τη βοήθεια του σπουδαίου Paul Thomas Anderson παρέδωσε μια από τις καλύτερες ερμηνείες κωμικών ηθοποιών σε δράματα.

Το φιλμ «Χτυπημένος από έρωτα» είναι ένα μικρό αριστούργημα που είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από συναίσθημα και το γεγονός ότι ο Sandler για μια στιγμή στέκεται δίπλα στον Philip Seymour Hoffman ως ισάξιος φτάνει και περισσεύει από μόνο του.

Γιάννης Μόσχος