Κριτική ταινίας: Rage

rage-1
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

«Το φονικό χτύπημα με φονικό χτύπημα ας πληρώνεται», είναι μια φράση που αντηχεί στην τραγωδία «Χοηφόροι» του Αισχύλου. Το νέο θρίλερ δράσης «Rage» εκφράζει αυτόν ακριβώς το νόμο «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», καθώς τα πρόσωπα εμπλέκονται σε μια σειρά καταστροφικών εκδικήσεων και αντεκδικήσεων.

Περί εκδίκησης, λοιπόν, ο λόγος μέσα στο «Rage» του Πάκο Καμπέθας. Η οργή (τη φανερώνει και ο τίτλος εξάλλου), η λύσσα και μανία για εκδίκηση αντανακλάται στις κινήσεις και ιδιαίτερα στις εκφράσεις του προσώπου του ταλαντούχου ηθοποιού Νίκολας Κέιτζ, εκφράσεις τόσο παραστατικές που παρασύρουν ακόμη και εμάς «να σφίξουμε τα δόντια».

Ο Νίκολας Κέιτζ έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό βεντέτα των revenge movies, ένας σταρ ταινιών καταιγιστικής δράσης. Όπως και στο περυσινό «Stolen» του Σάιμον Γουέστ, όπου και εκεί είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έτσι και εδώ μια απαγωγή βρίσκεται στο κέντρο της αφήγησης, μια απώλεια που κινεί τα νήματα της δράσης.

Ο κεντρικός χαρακτήρας έχει ένα βεβαρυμμένο παρελθόν από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει μάταια γιατί αυτό τον καταδιώκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Οι κλοπές και η πολύ στενή σχέση πατέρα και κόρης είναι άλλα δύο συστατικά μέσα στην πλοκή που έχουμε ξαναδεί σε διάφορες versions ταινιών καταδιώξεων, ενώ ο ήρωας είναι ένας σκοτεινός χαρακτήρας, με πολλές αδυναμίες και ευαισθησίες παρά τη δυναμικό και άτρωτο του χαρακτήρα που εκπέμπει εξωτερικά.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κατηγορήματα όχι μόνο του «Rage» αλλά ευρύτερα ενός κινηματογραφικού είδους που θα το ονομάζαμε «ταινίες δράσης ή περιπέτειες, προβλέψιμες και πατενταρισμένες», καθώς πατούν επάνω σε ένα καλούπι και αναπαράγονται με έναν καταιγιστικό ρυθμό βιομηχανίας. Μερικά από τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να τα βρούμε, για παράδειγμα, στα πρόσφατα φιλμ «3 Μέρες Διορία» και «Sabotage».

Η ερμηνεία του Νίκολας Κέιτζ είναι σαφώς αξιόλογη και αναμφισβήτητη ευαισθητοποιώντας το κοινό επάνω στο πάθος ή το σαράκι της εκδίκησης που μπορεί να τρώει τα σωθικά ενός -ριψοκίνδυνου συνήθως- προσώπου. Το twist final, δηλ. η τελευταία ανατροπή και εξέλιξη επιφυλάσσει μια έκπληξη στο θεατή.

Η εικόνα σε αρκετά σημεία «τρέμει» από τις απότομες κινήσεις της κάμερας ενώ πολύ σύντομα πλάνα διαδέχονται βίαια το ένα το άλλο, όπως βίαιες και απότομες είναι και οι κινήσεις των προσώπων.  

Η ρωσική μαφία εμπλέκεται, επίσης, σε αυτήν την ιστορία, προβάλλοντας για άλλη μια φορά την παγιωμένη αντίληψη που θέλει τους μετανάστες στην Αμερική εγκληματίες και κακούς, πονηρά στοιχεία που διασαλεύουν την τάξη.

Το «Rage» είναι μια συμπαθητική ταινία δράσης για να ξεκουραστείτε το βράδυ τρώγοντας πίτσα μπροστά στην οθόνη.

Σκηνοθεσία: Πάκο Καμπέθας. Παίζουν: Νίκολας Κέιτζ, Μαξ Ράιαν, Ντάνι Γκλόβερ, Ρέιτσελ Νίκολς, Πίτερ Στορμάρε. Εταιρεία Διανομής: VILLAGE.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ