Αυτοί που απαρνήθηκαν τους πιο διάσημους ρόλους τους

regret2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Έγιναν διάσημοι από ένα ρόλο, αλλά οι ηθοποιοί που ακολουθούν εύχονται να μην τον είχαν υποδυθεί ποτέ.

Πώς μπορείς να απαρνηθείς ένα ρόλο που σε κατέταξε ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου σινεμά. Ή - καλύτερα χωρίς υπερβολές- αν όχι στα μεγάλα ονόματα, τουλάχιστον στα πιο πολυσυζητημένα. Την απάντηση την ξέρουν μόνο οι ηθοποιοί που ακολουθούν.

Για παράδειγμα μπορεί ο Sean Connery να είναι ο αιώνιος James Bond και να έχτισε την καριέρα του πάνω στο ρόλο του υπερκατασκόπου αλλά στον απολογισμό του εύχεται να μην είχε αναλάβει εξ’ αρχής το ρόλο.

Θεωρούσε ότι έπειτα από κάποια σίκουελ, ο ρόλος δεν είχε καμία απολύτως εξέλιξη και έτσι το 1967 αποφάσισε να παραδώσει τα…όπλα του. Δύο χρόνια αργότερα όμως επέστρεψε γιατί δε μπορούσε να αντισταθεί στα…διαμάντια, που ήταν παντοτινά αλλά σύντομα είπε το οριστικό αντίο.

«Λεωφορείο ο Πόθος», η ταινία που έκανε τον Marlon Brando είδωλο της παγκόσμιας 7ης τέχνης δε θα μπορούσε παρά να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αγαπημένες του ερμηνείες. Λάθος. Επειδή Brandon ήταν αυτός και όλοι γνωρίζουμε το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα του, είχε πει για το ρόλο του «Είχε αυτό το είδος της βίαιης επιθετικότητας που σιχαίνομαι…Απεχθάνομαι αυτόν το χαρακτήρα». Περί ορέξεως...

Την ίδια άποψη είχε και η Princess Leia των Star wars. H Carrie Fischer μάλιστα είχε πει κάποτε αναφερόμενη στο ρόλο της «Αν ήξερα ότι ο Πόλεμος των Άστρων θα είχε τόση μεγάλη επιτυχία, δεν θα είχα αποδεχτεί ποτέ το ρόλο». Βέβαια, η δική της δικαιολογία ήταν ότι αν και ηθοποιός από μικρή ηλικία, ποτέ δεν ήθελε να γίνει το μεγάλο αστέρι της οθόνης.

Ο πιο συγκαταβατικός και προσγειωμένος Matt Damon έχτισε χαρακτήρα: αυτόν του Bourne. Η αλήθεια είναι ότι τον αγάπησε το ρόλο αλλά όταν στο δεύτερο και τρίτο φιλμ συνειδητοποίησε ότι οι ταινίες ήταν περισσότερο βίαιες από το δικό του επιτρεπτό όριο, αποφάσισε να τον εγκαταλείψει.

Η Katherine Heigl από την άλλη, είναι γνωστή για τις αισθηματικές κομεντί. Κάτι σαν τη Sandra Bullock των 00s, λιγότερο αστεία όμως. Για μία συγκεκριμένη μάλιστα ταινία, το «Knocked Up» αν και πρωταγωνιστούσε, θεωρούσε ότι το σενάριο είχε σαφή δείγματα μισογυνισμού. Ωστόσο, δεν την είδα να αρνηθεί το ρόλο. Μία παρατήρηση κάνω απλά.

Μετανιωμένη είναι και η Kate Winslet για το ρόλο της ως Rose DeWitt-Bukater στον Τιτανικό. Βέβαια εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η Winslet ούτε απογοητευμένη είναι από το αποτέλεσμα της ταινίας, ούτε από τους συνεργάτες της.

Απλά, θεωρεί ότι η αμερικανική της προφορά δεν ήταν τόσο πειστική. Και αυτός είναι ο μόνος λόγος που ντρέπεται, όπως έχει πει χαρακτηριστικά να ξαναδεί την ερμηνεία της.

Αυτόν που δεν περίμενα να δω όμως ανάμεσα στους «μετανιωμένους» ήταν σίγουρα ο Robert Pattinson. Μάλλον επειδή δεν έχει καθιερωθεί κιόλας στο διεθνές σινεμά.

Εξάλλου, ένα εφηβικό blockbuster σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να καθορίσει την ερμηνευτική δεινότητα ενός ηθοποιού. Ωστόσο, η φήμη είναι άλλο πράγμα.

Έτσι και ο διάσημος βρικόλακας του Twilight έχει υπάρξει κατά καιρούς ιδιαίτερα επικριτικός με τον ρόλο και την ίδια τη συγγραφέα Stephenie Meyer, χαρακτηρίζοντάς την «ολοκληρωτικά τρελή». Αλλά για να είμαστε και δίκαιοι…τα σίκουελ δεν τα αρνήθηκε.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]