IFFP: καλωσήρθατε στο φεστιβάλ της Πάτμου

patmos1
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Μπορεί στην Αθήνα να καυχιόμαστε ότι έχουμε πλειάδα κινηματογραφικών επιλογών, αλλά προσωπικά ζηλεύω τα θερινά φεστιβάλ γεμάτα σινεμά της επαρχίας.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αρκετές πρωτοβουλίες με λατρεία για το σινεμά γίνονται πράξη. Παράδειγμα η Κινηματογραφική Λέσχη της Καλαμάτας και όχι μόνο.

Κάπως έτσι ο κινηματογράφος κάτω από έναν έναστρο καλοκαιρινό ουρανό γίνεται πράξη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ή έστω σε αρκετές γωνιές. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πάτμο. Ρομαντισμός, ατμόσφαιρα και προβολές για όλα τα γούστα περιλαμβάνει το φετινό 4ο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου (IFFP).

Ξεκινά σήμερα Πέμπτη 24 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 30 του μήνα. Γι' αυτές τις ημέρες η Πάτμος γίνεται σημείο συνάντησης κινηματογραφιστών, δημιουργών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Στους χώρους προβολών θα φιλοξενηθούν φέτος 10 ταινίες μεγάλου μήκους, 40 ταινίες μικρού μήκους και 17 ντοκιμαντέρ.

Την αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει το «Life in the Borderlands», ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ που αποτελείται από αυτοτελή μικρού μήκους πορτραίτα ιδιαίτερων χαρακτήρων της Πάτμου.

Συντροφιά και στη φετινή διοργάνωση κινηματογραφιστές διεθνούς φήμης. Aνάμεσά τους, ο βραβευμένος με Oscar παραγωγός, Tivi Magnusson, ο Aργεντινό σεναριογράφος και σκηνοθέτης Santiago Amigorena και πολλοί άλλοι.

Οι ταινίες απλά ακαταμάχητες: από τη χιλιοβραβευμένη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, (η ταινία θα προβληθεί παρουσία του φημισμένου σκηνοθέτη και της συγγραφέως και σεναριογράφου της ταινίας, Ιωάννας Καρυστιάνη), στο οσκαρικό «Her» του Spike Jonze, την «Τέλεια Ομορφιά» του Paolo Sorrentino μέχρι το «The Zero Theorem» του εξαιρετικού Terry Gilliam και το ρομαντικό «The Grand Budapest Hotel» του Wes Anderson.

Τελικά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου φέτος είναι μία αχαλίνωτη γιορτή της 7ης τέχνης με καλεσμένους, προβολές, εργαστήρια και αφιερώματα, που αρμόζουν σε μία διοργάνωση ισάξια των αντίστοιχων του εξωτερικού.

Αν και εσείς είστε ανάμεσα σε εκείνους που δε μπορούν να αντισταθούν, επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης για να μάθετε όλες τις πληροφορίες, πριν κλείσετε τα εισιτήρια σας για Πάτμο.