Μετά τον Captain Phillips, η Αλ-Κάιντα

al
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Ο Βρετανός σκηνοθέτης του Captain Phillips, Paul Greengrass, που στα φετινά Oscar έφτασε τις 6 υποψηφιότητες, επιστρέφει πίσω από τις κάμερες με μία νέα συγκλονιστική ιστορία.

Για μία ακόμη φορά φέρνει στη μεγάλη οθόνη μία πραγματική ιστορία, αυτή του Morten Storm, που εισχώρησε στα άδυτα της Αλ-Κάιντα.

Οι φήμες θέλουν τον Paul Greengrass να σκηνοθετεί την κινηματογραφική μεταφορά των απομνημονευμάτων του Morten Storm, του Δανού που προσχώρησε στην Αλ-Κάιντα, την αποκήρυξε και κατέληξε να γίνει πληροφοριοδότης της CIA.

Η συγκλονιστική ιστορία ζωής του Storm έχει καταγραφεί ως «Agent Storm: My life inside Al-Qaeda», που έγραψαν από κοινού οι δημοσιογράφοι του CNN, Tim Lister και Paul Cruickshank και κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στις ΗΠΑ.

Έπειτα από μία ταραχώδη παιδική ηλικία στη Δανία, έναν βίαιο πατριό, μικροκλοπές και τελικά η προσχώρηση σε μία συμμορία μοτοσικλετιστών, ο Storm ανακαλύπτει το Ισλάμ και μετακομίζει στη Μέση Ανατολή ασπαζόμενος την πιο ριζοσπαστική πτυχή της Αλ-Κάιντα.

Η διαρκώς αυξανόμενη βία στην οργάνωση, θα τον κάνουν να αναθεωρήσει. Την αποκηρύσσει και καταλήγει να λειτουργεί ως πληροφοριοδότης για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και τις ΗΠΑ, γεγονός που οδηγεί τις μυστικές υπηρεσίες σε ένα ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης τον, Anwar al-Awlaki.

Η CIA από την πλευρά της αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του Storm και την άμεση σχέση του στο θάνατο του al-Awlaki, ενώ αρνήθηκε να του καταβάλει και την το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων για την «υποτιθέμενη» συνεργασία τους.

Τα δικαιώματα του βιβλίου τα έχει ήδη αγοράσει η Sony και παραγωγός της ταινίας θα είναι ο Scott Rudin, που είχε συνεργαστεί με τον Greengrass στο «Captain Phillips».

Βέβαια, ο Greengrass είναι παλιός γνώριμος τέτοιων ιστοριών. Το «United 93» η ταινία του, που το 2007 τον έφτασε στις υποψηφιότητες για το Oscar σκηνοθεσίας,  αποτύπωνε τα γεγονότα του αεροπλάνου, όπου συνέβη η αεροπειρατεία στην Πενσυλβάνια την 11η Σεπτεμβρίου.