Υποκλίνομαι κύριε Stephen Hawking

stephen-hawking
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

«Η θεωρία των πάντων» είναι η συγκλονιστική ιστορία του Stephen Hawking, του Βρετανού θεωρητικού, φυσικού, κοσμολόγου και συγγραφέα που άλλαξε τον κόσμο.

Ο Hawking είναι αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία μυαλά που θα βγάλει ποτέ αυτός ο πλανήτης. Η ιστορία της ζωής του είναι μοναδική. Ίσως άδικη. Τραγική αλλά και υπέροχη ταυτόχρονα.

Η μοναδική αυτή βιωματική ταινία μεταφέρεται στο σινεμά και το τρέιλερ, όπως αυτό κυκλοφόρησε στο youtube είναι ανατριχιαστικά συγκινητικό.

Απλό, όσο μπορεί να είναι η απεικόνιση της ζωής ενός σπουδαίου μυαλού. Τραγικό, όσο μπορεί να είναι η άνευ όρων πίστη και δοτικότητα της αγάπης που γνώρισε από τη σύζυγό του.

© Flynetpictures.com

Υπερβατικό, ώστε να σε αγγίξει ως θεατή. Και θα σε αγγίξει. Τόσο, που μπορεί να αναιρέσεις τα δεδομένα, την ίδια σου τη ζωή, χωρίς να σε κάνει όμως να νιώσεις ενοχές.

Ο James Marsh σκηνοθετεί το σενάριο του Anthony McCarten (The theory of everything) και ο Eddie Redmayne είναι υπέροχος ως Stephen Hawking. Η Felicity Jones στο ρόλο της συζύγου του συμπληρώνει το παζλ.

H ταινία δεν αφορά σε αριθμούς. Δεν αφορά σε αστροφυσικές θεωρίες. Αφορά στην αγάπη ενός ζευγαριού, που δίνει μαθήματα αφοσίωσης. Αφορά στην πίστη ότι τίποτα δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Καμία αρρώστια δε μπορεί να μειώσει την αγάπη μεταξύ τους.

Από το τρέιλερ καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μία βαθιά συγκινητική ταινία. Ο Redmayne είναι καθηλωτικός. Θα τολμούσα να πω ότι αγγίζει τον Daniel Day Lewis στα νιάτα του (αλλά ίσως αυτό να είναι ακόμα και ιεροσυλία).

Liam Daniel

Εμφανισιακά, η ομοιότητα με τον Hawking φτάνει σχεδόν σε όρια συγγένειας ενώ ερμηνευτικά ο Βρετανός ηθοποιός είναι αβίαστα τολμηρός. Ίσως να μιλάμε και για μία ταινία που θα διεκδικήσει βραβεία και αξιώσεις.

Η ερμηνεία του Redmayne τουλάχιστον, έχει όλα τα φόντα για αγαλματίδια. Και αν σκεφτείς ότι το Χόλιγουντ αγαπά τις αυτοβιογραφίες, τότε ίσως να μιλάμε και για μία έκπληξη της μεγάλης εκείνης βραδιάς, στο κόκκινο χαλί.

Μέχρι τότε πολλά μπορούμε να πούμε, να εικάσουμε και να προδικάσουμε. Αλλά η ουσία είναι άλλη. Η ιστορία της ζωής ενός τεράστιου μυαλού, που κατάφερε να αλλάξει την ανθρώπινη κοσμοθεωρία είναι, αν μη τι άλλο, άξια υπόκλισης.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]