Κριτική ταινίας: Κουβανέζικος Έρωτας

koubanezikos-erotas
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Μια ρομαντική κομεντί με κύριο θέμα το χορό είναι το φιλμ «Κουβανέζικος Έρωτας» του Τζέιμς Γκρίφιθς.

Όλα κινούνται σε ρυθμούς salsa μέσα σε αυτήν την ταινία με τον κεντρικό χαρακτήρα να προσπαθεί να «ξαναπιάσει την τέχνη» που άφησε μικρός.

Ο Μπρους Γκάρετ (Νικ Φροστ) είναι ένας καλοκάγαθος ευγενικός και στρουμπουλός νέος που στο βάθος της καρδιάς του έχει ένα έντονο πάθος και απωθημένο με τη salsa. Όταν γνωρίσει εντελώς τυχαία μια όμορφη ύπαρξη, που αυτόματα θα τον συνεπάρει, και μάθει ότι είναι χορεύτρια της salsa, τότε θα αποκτήσει ένα επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθεί ξανά σοβαρά με αυτόν τον κουβανέζικο χορό, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια να την κατακτήσει.

Ο θεατής παρακολουθεί όλη την εξέλιξη της διαδικασίας με την οποία εισχωρεί σταδιακά ο Μπρους στον κόσμο της salsa μαθαίνοντας τα μυστικά της. Επιστροφή σε παλιά λευκώματα, νέες γνωριμίες με τύπους που μοιάζουν να έχουν βγει από Καρναβάλι με θέμα την Κούβα, λυγερές μελαχρινές χορεύτριες που του δίνουν «ένα καλό μάθημα» και διάφορες συμβουλές ενίσχυσης του ηθικού του από κοντινά του πρόσωπα και από ένα βασιλιά της salsa που δείχνει να έχει αναλάβει το ρόλο του coach. 

Το σενάριο δεν παρουσιάζει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και η υπόθεση δείχνει αρκετά προβλέψιμη. Το χιούμορ που εκπηγάζει από τις καταστάσεις είναι ηπίων τόνων, καθώς ο ήρωας είναι πρώην χορευτής της salsa και με λίγη εξάσκηση μαθαίνει πολύ γρήγορα. Έτσι, χάνεται μια πιθανή ευκαιρία να δημιουργηθούν αστείες σκηνές από τυχόν αδεξιότητες ενός εντελώς άπειρου χορευτή.

Κάποιες σκηνές παράγουν ένα χονδροκομμένο χιούμορ, όπως εκείνη με το απόκομμα παλιάς εφημερίδας που κολλά τυχαία στο μάγουλο του Μπρους. Όλα τα επεισόδια δείχνουν ότι έχουν ως στόχο να υπογραμμίσουν τη χαμηλή αυτοπεποίθηση του κεντρικού προσώπου, το οποίο, ωστόσο, αγωνίζεται αξιοπρεπώς να αναδείξει το προσωπικό του ταπεραμέντο και να διακριθεί στα μάτια «της καλής του».

Παρά τις κοινοτοπίες και την αισθητική τηλε-φιλμ (δεν είναι τυχαίο ότι ο σκηνοθέτης έχει ασχοληθεί κυρίως με την τηλεόραση), θα παρατηρήσουμε, ωστόσο, ότι μέσα στον «Κουβανέζικο Έρωτα» καταρρίπτεται το στερεότυπο του γοητευτικού και σίγουρου για τον εαυτό του άνδρα, ο οποίος συνήθως καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις αμερικανικές παραγωγές.

Αντ’αυτού έχουμε το άκρως αντίθετο, έναν ευαίσθητο εσωστρεφή τύπο, με πολλά κιλά και ένα πρόσωπο αστείο, που δεν χάνει το θάρρος του και φθάνει να αναμετρηθεί με τον καρδιοκατακτητή ανταγωνιστή του, τον Ντριου (Κρις Ο' Ντάουντ «Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος»). Στο δεύτερο μέρος, μάλιστα, της ταινίας χαρακτηριστική είναι μια σκηνή αναμέτρησης μεταξύ του Μπρους και του Ντριου  όπου συνδυάζονται έξυπνα ρυθμικές κινήσεις χορού με επιθετικές «βολές» πολεμικών τεχνών. Μήπως ο χορός είναι μια μάχη;

Ο «Κουβανέζικος Έρωτας» είναι μια ελαφριά κωμωδία με πολλά χορευτικά σόου που θα μπορούσατε να δείτε και στην τηλεόραση.
      
Σκηνοθεσία:  Τζέιμς Γκρίφιθς. Παίζουν: Νικ Φροστ, Ρασίντα Τζόουνς, Ολίβια Κόλμαν, Κρις Ο' Ντάουντ, Ίαν Μακσέιν, Αλεξάντρα Ρόουτς, Κέιβαν Νόβακ, Ρόρι Κινέρα, Γουέντι Μακλέντον Κόβεϊ. Εταιρεία Διανομής: FEELGOOD.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ