«Όχι» του κοινού στην επίσκεψη Polanski

polanski
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Έπειτα από σωρεία διαμαρτυριών κατά του αμφιλεγόμενου σκηνοθέτη Roman Polanski για την επικείμενη επίσκεψή του στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ο ίδιος με ανακοίνωσή του ακύρωσε την παρουσία του, η οποία θα γινόταν αύριο Πέμπτη 14 Αυγούστου.

Ο Polanski ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ και οι ιθύνοντες ήλπιζαν στην πολυαναμενόμενη επίσκεψη, η οποία θα συνοδευόταν από ένα masterclass, που θα παρέδιδε ο ίδιος αλλά και την προβολή της τελευταίας του ταινίας «Αφροδίτη με τη γούνα».

Όμως προφανώς, οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ δεν υπολόγισαν καλά τις αντιδράσεις του κοινού, το οποίο θεωρεί ότι ο Polanski πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ (καθώς εκκρεμεί η υπόθεσή του από το 1977 για σεξουαλικά εγκλήματα) και να μην είναι ένα από τα επιφανή πρόσωπα του φεστιβάλ.

Η απάντηση του σκηνοθέτη σε αυτές τις αντιδράσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Αγαπητοί μου φίλοι, λυπούμαι που θα σας ενημερώσω ότι, αφού εξέτασα την έκταση των αντιδράσεων και των αντιπαραθέσεων που προκαλεί η προγραμματισμένη μου εμφάνιση στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, και σεβόμενος τις απόψεις όσων αντιδρούν, με «βαριά καρδιά», θα πρέπει να ακυρώσω την επίσκεψή μου. Είμαι βαθιά θλιμμένος που σας απογοητεύω».

Από την πλευρά τους οι υπέυθυνοι του ελβετικού φεστιβάλ χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις αυτές ως «οπισθοδρόμηση» και ανακοίνωσαν ότι «το κοινό θα στερηθεί μια σημαντική ευκαιρία για τον πολιτιστικό εμπλουτισμό του».

Πρόσθεσαν δε, ότι αν και η επίσκεψη ακυρώθηκε, το φεστιβάλ «συνεχίζει να επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στην αρχή της ελεύθερης και της απρόσκοπτης καλλιτεχνικής έκφρασης».