Κριτική ταινίας: Οι Αναλώσιμοι 3

analosimoi-3
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Από σήμερα κυκλοφορεί στις αίθουσες το τρίτο επεισόδιο της γνωστής σειράς «Οι Αναλώσιμοι-The Expendables», μιας σειράς ταινιών πολεμόχαρης δράσης που εφηύρε και δημιούργησε ο Σταλόνε στηριζόμενος στο σκληροτράχηλο ταπεραμέντο, όχι μόνο το δικό του αλλά και μιας αγέλης αντίστοιχα μπρατσωμένων γνωστών ηθοποιών, τους οποίους συγκεντρώνει κάθε φορά και επιτυγχάνει κερδοφόρα blockbusters.

Στην τρίτη αυτή ταινία, αισθητή είναι η απουσία του Μπρους Γουίλις ο οποίος, εξαιτίας της υπέρογκης αμοιβής που απαίτησε, αντικαταστάθηκε από το Χάρισον Φορντ.

Επικές μάχες, δίψα για εκδίκηση, επικίνδυνα όπλα και αμείλικτη καταδίωξη του εχθρού, αποτελούν και πάλι τα στοιχεία που δένουν την πλοκή, υποσχόμενη αυτή η νέα παραγωγή να προσφέρει ανανεωμένη την παλιά ευχαρίστηση -του 2012 και του 2010- στους fans του είδους.

Ο συνιδρυτής των Αναλώσιμων, ο Stonebanks (Μελ Γκίμπσον), τώρα έχει μεταλλαχθεί σε επικίνδυνο έμπορο όπλων και  φανατικό εχθρό των Αναλώσιμων στοχεύοντας στον αφανισμό τους. Η γερασμένη ομάδα χρειάζεται «νέο αίμα» για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, και έτσι βρίσκουμε το Σταλόνε σε μια θέση τύπου «διαχειριστή ανθρωπίνων πόρων» ή «διευθυντή που κάνει προσλήψεις», καθώς ξεκινά μια έρευνα ανάμεσα σε αποδεδειγμένα ατρόμητους και γεμάτους τεστοστερόνη άνδρες, προκειμένου να επανδρώσει το νέο team με το πιο άξιο «υλικό».

Σαν ένας άλλος Ιησούς που ψάχνει του Αποστόλους του (ιδιαίτερα η σκηνή με το νεαρό Κέλαν Λατζ μας παραπέμπει σε αυτό) ο έμπειρος Barney (Σταλόνε) με φανερά ηγετικές ικανότητες, θα αναζητήσει και θα βρει τους άνδρες που χρειάζεται. Αμέσως μετά από αυτό το βήμα, θα ακολουθήσουν διάφορες μυθώδεις αναμετρήσεις με επιθέσεις, εκτινάξεις, φωτιές και άλλα παρόμοια.

Όλα καταδηλώνουν το πολεμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται αυτή η ιστορία που δεν κρύβει το σκοπό της: να διασκεδάσει τον ανδρικό κυρίως πληθυσμό, όσους αγαπάνε τα πολεμικά ή παίζουν πολεμικά παιχνίδια και video-games. Καφέ, γκρι και μπορντώ αποχρώσεις, κτήρια εγκαταλελειμμένα, ερείπια και τεράστιες πέτρες συνθέτουν ένα σύνολο σκληρό, ένα ντεκόρ καταστροφικής μάχης όπου δρουν αντίστοιχα σκληροί στρατιώτες. Μέσα στη λάβα, την καπνιά και τη σκόνη, ποικίλες μορφές κινούνται σπασμωδικά, ενώ συναντάμε και μερικούς με κάλυμμα κεφαλής, θυμίζοντάς μας τον πόλεμο των τελευταίων ημερών στη Μέση Ανατολή.

Διάφορα κλισέ, συνηθισμένα σε τέτοιες ταινίες, επαναλαμβάνονται και εδώ. Μια γυναίκα σέξι, δυναμική και καλά εκπαιδευμένη στις μπουνιές βρίσκεται εν μέσω του ανδρικού πληθυσμού, για να «σπάει» ίσως τη μονοτονία.

Ο γερασμένος Σταλόνε, όπως και ο Σβαρτζενέγκερ στο «Sabotage», κρατά γερά στο ρόλο του leader, ενώ κοντινά πλάνα επάνω σε βλοσυρά βλέμματα, σε γυαλιστερές μαχαίρες και στρατιωτικές πλακέτες έρχονται να τονίσουν –με αφελή τρόπο- τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο ήχος από τις τελευταίες, ωστόσο, προεικάζει πρωτότυπα τη συνέχεια. 

Αν σας συγκινούν όλα τα παραπάνω να δείτε το φιλμ «Οι Αναλώσιμοι 3». Εμένα με άφησε αδιάφορη.

Σκηνοθεσία: Πάτρικ Χιουζ. Παίζουν: Σιλβέστερ Σταλόνε, Τζέισον Στέιθαμ, Αντόνιο Μπαντέρας, Τζετ Λι, Ουέσλι Σνπάιπς, Ντολφ Λούντγκρεν, Κέλσι Γκράμερ, Ράντι Κουτούρ, Τέρι Κρουζ, Κέλαν Λατζ, Ρόντα Ράουζι, Γκλεν Πάουελ, Βίκτορ Ορτίζ, Ρόμπερτ Ντέιβι, Mελ Γκίμπσον, Χάρισον Φορντ, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Εταιρεία Διανομής: ODEON.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ