71ο Φεστιβάλ Βενετίας: 6 πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε

benetia-71
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το 71ο Φεστιβάλ Βενετίας είναι προ των πυλών και για τις επόμενες 10 μέρες οι σταρ του παγκόσμιου σινεμά θα παρελαύνουν μεταξύ των καναλιών και του κόκκινου χαλιού.

Το Φεστιβάλ της Βενετίας αποτελεί το παλαιότερο του κόσμου και κάνει πιο ομαλή τη σύνδεση από το καλοκαίρι στα φεστιβάλ του φθινοπώρου. Από τις 27 Αυγούστου ως τις 6 Σεπτεμβρίου το κυνήγι του Χρυσού Λέοντα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των σινεφίλ, ας δούμε λοιπόν 6 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για φέτος.

1. Ταινία έναρξης είναι το «Birdman» του Alejandro Gonzalez Inarritu, ο οποίος επιστρέφει στο Φεστιβάλ μετά το 2003 και το «21 Γραμμάρια». Αυτή τη φορά δοκιμάζει τις δυνατότητές του στη μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Michael Keaton. Είναι από τις ταινίες που θεωρείται ότι θα παίξουν δυνατά στα Όσκαρ, αρκεί να αναφέρουμε ότι τη διεύθυνση της φωτογραφίας έχει αναλάβει ο Emmanuel Lubezki που πριν από μερικούς μήνες κέρδισε το Όσκαρ για τη δουλειά του στο «Gravity». Ταινία λήξης του Φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί το «The Golden Era» της Ann Hui.

2. Στο διαγωνιστικό τμήμα ξεχωρίζει η επιστροφή του Σουηδού Roy Andersson μετά από επτά χρόνια με το «A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence», καθώς και τα «The Cut» του Fatih Akin, «Pasolini» του Abel Ferrara και «Manglehorn» του David Gordon Green», ενώ εκτός διαγωνιστικού δεσπόζουν τα «The Humbling» του Barry Levinson, «She’s Funny That Way» του Peter Bogdanovich και «The Sound and the Fury» του James Franco.

3. Εκτός διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθεί και το «Nymphomaniac» του Lars von Trier στην director’s cut έκδοσή του και αυτή είναι η πρώτη φορά που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ολόκληρο το φιλμ του Δανού που συζητήθηκε έντονα το χειμώνα.

4. Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί επίσης το μικρού μήκους «The Old Man of Belem» του ηλικίας 105 ετών Πορτογάλου Manoel de Oliveira, και δεν έχουμε κάνει λάθος στον αριθμό.

5. Η αφίσα του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στην κλασική ταινία «Τα 400 Χτυπήματα του» Francois Truffaut για την οποία απέσπασε βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στις Κάννες το 1959. Για τη σχεδίαση ευθύνεται ο Ιταλός καλλιτέχνης Simone Massi.

6. Πρόεδρος του Φεστιβάλ θα είναι φέτος ο Alexandre Desplat, με τον Γάλλο συνθέτη να γίνεται ο πρώτος μουσικός που αναλαμβάνει αυτή την τιμή. Πέρυσι στη Βενετία προβλήθηκαν δύο ταινίες που είχε επενδύσει μουσικά, τα «Gravity» και «Philomena».

Γιάννης Μόσχος