Το παζολινικό «θεώρημα» του Willem Dafoe

pasolini-dafoe
ΤΡΙΤΗ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Όταν ένας εκπληκτικός ηθοποιός ενσαρκώνει μία τεράστια προσωπικότητα της 7ης τέχνης, το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά να είναι σχεδόν αβάσταχτα υπέροχο για τα μάτια μας.

Μιλάω για τον Willem Dafoe και τον Pier Paolo Pasolini. Δύο προσωπικότητες μοναδικές που ξετυλίγονται κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του σχεδόν βίαιου πολλές φορές Abel Ferrara (θυμηθείτε την τελευταία του ταινία σχετικά με τις περιπέτειες του Dominique Strauss-Kahn, τον οποίο ενσάρκωσε ο Gérard Depardieu).

Η ταινία «Pasolini» κινείται γύρω από τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Ιταλού δημιουργού και του μυστηρίου που ακόμα υπάρχει αναφορικά με το θάνατό του. Τα πώς, τα γιατί, τα ποιος, όλα γεμίζουν την οθόνη από μία ολότελα ατμοσφαιρική εικόνα, μιας άλλης, απόμακρης και νοσταλγικής εποχής.

Ο Willem Dafoe, στο νέο τρέιλερ της ταινίας, όπως αυτό κυκλοφόρησε στο youtube, είναι καθηλωτικός. Δε θα περίμενα τίποτα λιγότερο, εξάλλου. Χωρίς κάποια εκπληκτική ομοιότητα, αν και αρκετά κοντά ο ένας στον άλλον (χωρίς να φτάνουν όμως στα οσκαρικά επίπεδα της Meryl Streep- Margaret Thatcher ή έστω Helen Mirren- Bασίλισσα Ελισάβετ) η μαγική ερμηνεία του Dafoe περιγράφει σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια την ιδιόρρυθμη αυτή και αφοριστική, καλλιτεχνική φύση του Pasolini.

Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 71o Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου και αυτό είναι τόσο επιτηδευμένο όσο και ειρωνικό. Δε θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετικά.

Το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ οφείλει να αποδώσει φόρο τιμής στη ζωή και το έργο ενός από τους πρωτεργάτες και πρωτοπόρους του, του «συμπατριώτη» του Pier Paolo Pasolini.

Όποιες και αν είναι οι αναμενόμενες αντιδράσεις που σίγουρα θα προκαλέσει. Ακριβώς, δηλαδή όπως έκανε σε όλη του τη ζωή ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Pier Paolo Pasolini.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]