Κριτική ταινίας: Η Ζωή Είναι Ωραία Με Τα Μάτια Κλειστά

ojos
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Στη σύγχρονη εποχή της κρίσης, όπου οι άνθρωποι φοβούνται για όλους και για όλα, ο Νταβίντ Τρουέμπα σκηνοθετεί ένα road-movie μελαγχολικό, όμορφο και τρυφερό, παρασύροντας τα πρόσωπα και τους θεατές του σε μια διαδρομή που τους μαθαίνει να νικούν το φόβο, καθώς διασχίζουν τα ηλιόλουστα μεσογειακά τοπία της Ισπανίας.

Η νέα ταινία «Η Ζωή Είναι Ωραία Με Τα Μάτια Κλειστά» του Νταβίντ Τρουέμπα μας μεταφέρει αρκετά χρόνια πριν, στο 1966, σε μια εποχή όπου ο  Φράνκο ακόμη βασίλευε. Η ταινία δεν αναφέρεται σε πολιτικά γεγονότα, ωστόσο, μεταφέρει έμμεσα διάφορα μηνύματα πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς μέσα από τις ενέργειες ή και τα λόγια των προσώπων της.

Τρεις τρελούτσικοι χαρακτήρες βρίσκονται στο κέντρο της αφήγησης, τρεις άνθρωποι, φαινομενικά άσχετοι μεταξύ τους, που (συμπτωματικά;) κάνουν μαζί ένα ταξίδι από το Βορρά προς το Νότο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ένας έφηβος (Φραντσέσκο Κολομέρ) που «κάνει την επανάστασή του» και το σκάει από το σπίτι γιατί δεν αντέχει τον αυταρχικό πατέρα του.

Μια νεαρή, έγκυος κοπέλα (Ναταλία Ντε Μολίνα) που «το βάζει στα πόδια» φεύγοντας μακριά από ένα καταπιεστικό περιβάλλον. Και, τέλος, ένας καθηγητής αγγλικών (Χαβιέ Κάμαρα «Μίλα της», «Κακή Εκπαίδευση», «Δεν Κρατιέμαι»), ένας καλοπροαίρετος και αισιόδοξος ανθρωπάκος που βάζει στόχο να συναντήσει το είδωλό του, τον Τζον Λένον, όταν μαθαίνει ότι αυτός βρίσκεται στην Ισπανία για τα γυρίσματα της ταινίας «How I Won the War».

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που ευαισθητοποίησε το σκηνοθέτη και σεναριογράφο Τρουέμπα όταν τη διάβασε, με την ευκαιρία της επετείου των 40 χρόνων της επίσκεψης του Λένον στην Αλμερία της Ισπανίας. Η ανάγκη για ελευθερία, ανεξαρτητοποίηση και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, όπου όλα είναι δυνατά αν νικήσουμε τους φόβους μας, αποτελούν τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θεμελιώνεται ο λόγος του Τρουέμπα σε αυτό το φιλμ.

Ο καθηγητής προχωρά ανένδοτος στο στόχο του, παρά τα αναμενόμενα εμπόδια που συναντά. Οι συνοδοιπόροι του παρακολουθούν αυτό το ταξίδι μύησης σε μερικά από τα μυστικά της ζωής και βγαίνουν από αυτό πιο θαρραλέοι και πλούσιοι.

Η μορφή του Τζον Λένον στέκει από πάνω τους σα σκιά και λειτουργεί ως σύμβολο απελευθέρωσης, ειρήνης και ελπίδας. Η μουσική και το τραγούδι των Beatles «Strawberry Fields Forever» που περιέχει τον στίχο – τίτλο της ταινίας συντροφεύουν αυτήν την παρέα στις εύθυμες περιπέτειές της.

Χωρίς να παίρνει σκηνοθετικά ρίσκα και αποφεύγοντας τη δημιουργία έντονων συγκινήσεων, ο Τρουέμπα με έναν ήρεμο σιγανό ρυθμό στήνει το πορτραίτο της Ισπανίας του ’66, μέσα από λεπτομέρειες της ζωής των κατοίκων και μας παραδίδει μια ταινία που ηχεί επίκαιρα, παρά το πέρασμα των χρόνων.

«Η Ζωή Είναι Ωραία Με Τα Μάτια Κλειστά» είναι ένα αισιόδοξο ανθρωποκεντρικό φιλμ με το οποίο θα περάσετε ευχάριστα την ώρα. Έλαβε τα βραβεία Γκόγια Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Μουσικής και Ερμηνείας.

Σκηνοθεσία: Νταβίντ Τρουέμπα, παίζουν: Χαβιέ Κάμαρα, Ναταλία Ντε Μολίνα, Φραντσέσκο Κολομέρ. Εταιρεία Διανομής: WEIRD WAVE.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ