Νύχτες πρεμιέρας: Να μη ξεχάσω να δω…

nuxtes E_Patsialos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ήγγικεν η ώρα και οι Νύχτες πρεμιέρας, αλλιώς το 20ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας βρίσκεται στις οθόνες μας.

Ναι έχει πρεμιέρες έχει και επανεκδόσεις. Έχει ντοκιμαντέρ έχει και μουσικές ταινίες. Τα πάντα. Ό,τι μπορείς να φανταστείς. Εγώ όμως έχω κάνει το πρόγραμμά μου και σημειώστε αν θέλετε να ακολουθήσετε:

Η έναρξη θα γίνει με τη μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους» (Wild Tales/Relatos Selvajes) που διεκδίκησε το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Όποιος όμως δεν έχει ήδη προμηθευτεί πρόσκληση, ας το ξεχάσει. Αλλά μην πτοείστε έχει και συνέχεια.

«A blast» ή αλλιώς «H έκρηξη». Η Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στον Δαναό στις 8.00 μ.μ. ανήκει στο Σύλλα Τζουμέρκα και την ταινία αυτή που έχει κερδίσει τους κριτικούς σε όλον τον κόσμο. Η συμπαραγωγή Ελλάδας/ Γερμανίας/ Γαλλίας προβάλλεται παρουσία των συντελεστών της ταινίας.

Καλή πρόταση την ίδια μέρα αλλά στις 10.15 μ.μ. στο Οdeon opera (αίθουσα 1)είναι και η σκηνοθετική προσέγγιση  της εγγονής του Francis Ford Coppola, Gia Coppola με το «Palo Alto», σε σενάριο του James Franco, με τον ίδιο και την Emma Roberts στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Δευτέρα 22 του μήνα στις 8 μ.μ. σχεδόν επιβάλλεται η παρακολούθηση του «’71» στο ideal. Μία ταινία της οποίας ο σκηνοθέτης Yann Demange κέρδισε τις εντυπώσεις και βραβεία στο φετινό φεστιβάλ του Βερολίνου.

To «Whiplash» του Damien Chazelle (σενάριο και σκηνοθεσία) είναι ότι πρέπει για το απόγευμα της Τρίτης (7.45 μ.μ.) στον Δαναό ενώ η Τετάρτη νομίζω θα με δυσκολέψει λίγο.

Odeon Opera αίθουσα 1 στις 7.30 το απόγευμα η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Δημήτρη Πιατά με την «Πανδημία» είναι μία καλή αρχή αλλά προβλέπεται γερό δίλημμα καθώς την ίδια ώρα στο Ideal  έρχεται το «Nymphomaniac Director's Cut, Μέρος I & II». Ένας εξάωρος φόρος τιμής στον πιο εριστικό και πολυσυζητημένο σκηνοθέτη από τη Δανία. Ο Lars von Trier ξέρει να προκαλεί και ποιος μπορεί να του αντισταθεί; Εγώ πάντως όχι.

Τα διλήμματα συνεχίζονται και την Πέμπτη: 10.15 στο Δαναό έρχεται «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι» μία αποκατεστημένη κόπια με τον λατρεμένο (παρακινδυνευμένος ο χαρακτηρισμός) ήρωα του Tobe Hooper να επιστρέφει 40 χρόνια μετά. Ενώ στις 10.30 στο Ideal προβάλλεται το «Welcome to New York» με τον Gérard Depardieu να υποδύεται (ή όχι όπως λένε οι συντελεστές, καθώς οποιαδήποτε ομοιότητα και τα λοιπά…λέμε τώρα) τον πάλαι ποτέ ισχυρό άντρα του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn.

Ευτυχώς πάντως το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, που έχει σαρώσει τα βραβεία και επέστρεψε από τις φετινές Κάννες κατακτώντας το πιο παρατεταμένο χειροκρότημα προβάλλεται νωρίτερα, στις 8.30 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Παρασκευή βράδυ στις 11 (Odeon opera αίθουσα 1) έρχονται οι πιο αστείοι βρικόλακες: «What we do in the shadows», ένα ντοκιμαντέρ(;) που εισχωρεί στα άδυτα της καθημερινότητας των …βαμπίρ. Μία μέρα πριν τη λήξη του φεστιβάλ, «Η εξαφάνιση της Έλενορ Ρίγκμπι; Εκείνος» στις 7.30 μ.μ. στο Ideal και στις 9.30 μ.μ. «Η εξαφάνιση της Έλενορ Ρίγκμπι; Εκείνη»  θα μου λύσουν κάθε απορία.

Τελετή λήξη για τις Νύχτες πρεμιέρας την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου και η ταινία που ολοκληρώνει το φεστιβάλ, «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» φέρνει το Χόλιγουντ στην Αθήνα με τον Ben Affleck να μπλέκει σε μία περίεργη ιστορία μυστηρίου παρέα με τον David Fincher.
Και εγώ σίγουρα θα ανακαλύψω παράλληλα και άλλους μικρούς κινηματογραφικούς θησαυρούς για να παρακολουθήσω.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]