Η Catherine Deneuve ανέκαθεν ήταν ωραία, αλλά

catherine
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

... στα μαγικά χέρια του χέρια του Luis Buñuel, η νουβέλα του Joseph Kessel πήρε σάρκα και οστά και η κυρία του γαλλικού σινεμά κατέκτησε το σύμπαν των σινεφίλ ως «Η Ωραία της Ημέρας».

Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας 1967 για τον Luis Buñuel, βραβείο Méliès Καλύτερης Ταινίας Συνδέσμου Γάλλων Κριτικών (1968) και υποψηφιότητα για BAFTA Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου (Catherine Deneuve) είναι τα εύσημα της ταινίας.

Η υπόθεση αφορά στη Σεβερίν,  την όμορφη, αλλά ψυχρή ερωτικά, σύζυγο ενός γιατρού, που γίνεται πόρνη πολυτελείας σε οίκο ανοχής, με το ψευδώνυμο «Ωραία της Ημέρας». Εκεί εκπληρώνει όλες τις σεξουαλικές φαντασιώσεις της, αλλά και αυτές των πελατών της. Όσο περισσότερο επιδίδεται σε αυτές, τόσο πιο τρυφερή γίνεται με τον άντρα της.

Η ταινία αρχίζει όπως ακριβώς τελειώνει, μ' ένα όνειρο. Μήπως και το μεσοδιάστημα αποτελεί ένα όνειρο, μια σεξουαλική φαντασίωση της Σεβερίν; Μήπως όλα όσα βιώνει εκτυλίσσονται στη φαντασία της και δε λαμβάνουν ποτέ χώρα; Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο «ανίκανος» σύζυγος δεν είναι κατασκεύασμα της φαντασίας της για να δηλωθεί η ανικανότητά της να συνευρεθεί μαζί του -έστω κι αν δεν ευθύνεται ο ίδιος γι' αυτήν;

Η ταινία «Η Ωραία της Ημέρας» είναι ένα αριστοτεχνικό παιχνίδι ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, από έναν Μπουνιουέλ χλευαστικό απέναντι στα αστικά ερωτικά ήθη.

Σκηνοθεσία: Luis Buñuel, πρωταγωνιστούν: Catherine Deneuve, Jean Sorel, Michel Piccoli, Geneviève Page. Η ταινία προβάλλεται σε επανέκδοση από τη New Star.