Μαορί εναντίον Παντελή Βούλγαρη

maori
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Δεν είναι ό,τι πιο καθημερινό και συνηθισμένο. Η Νέα Ζηλανδία πάντως τόλμησε και πρότεινε για το Oscar ξενόγλωσσης ταινίας του 2015 την ταινία «The Dead Lands», η οποία είναι γυρισμένη εξ' ολοκλήρου στη γλώσσα των Μαορί.

Η τέταρτη σκηνοθετική δουλειά του Toa Fraser, ο οποίος έχει καταγωγή από Βρετανία και νησιά Φίτζι, απέσπασε τις καλύτερες κριτικές στο φεστιβάλ του Τορόντο και οι αρμόδιες κινηματογραφικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας (σε συμπαραγωγή με το Ηνωμένο Βασίλειο) τίμησαν αυτή τη δουλειά ως την επίσημη πρόταση για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

Η ταινία «The Dead Lands» (Hautoa) - που αν προκριθεί θα είναι αντιμέτωπη με τη «Μικρά Αγγλία» του Π. Βούλγαρη, δεδομένου ότι και αυτή θα προκριθεί στη Χρυσή πεντάδα- είναι μία περιπέτεια, γυρισμένη ολόκληρη στη γλώσσα των Μαορί (το λέω και το ξαναλέω γιατί αν μη τι άλλο είναι πρωτότυπο) και αφηγείται την ιστορία του Hongi (James Rolleston), του έφηβου γιου του αρχηγού των Μαορί, ο οποίος ψάχνει εκδίκηση για τη δολοφονία του πατέρα του προκειμένου να φέρει γαλήνη και τιμή στην ψυχή των αγαπημένων του.

Ο μόνος τρόπος είναι να περάσει από αυτές τις...πεθαμένες περιοχές και να έρθει αντιμέτωπος με τον γενναίο, μυστήριο και ανελέητο «Πολεμιστή», που βασιλεύει εκεί για χρόνια.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Lawrence Makoare, Te Kohe Tuhaka, George Henare, Xavier Horan και Rena Owen, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Glenn Standring.

Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία στην ιστορία της χώρας που φτάνει στην προεπιλογή των Oscar. Και αν σε μας η γλώσσα των Μαορί ακούγεται περίεργη επιλογή, για τη Νέα Ζηλανδία δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εξάλλου και στην παρθενική της εμφάνιση στα Oscar το 2011, η ταινία επιλογής, το «The Orator» (O le tulafale), ήταν εξ' ολοκλήρου στη γλώσσα των... Σαμόα, τότε.