Κι όμως ο Joaquin Phoenix είναι πολύ αστείος

inherent
ΤΡΙΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Έφτασε – τουλάχιστον το πρώτο τρέιλερ- από την νέα ταινία του Paul Thomas Anderson με τον Joaquin Phoenix σε μία από τις πιο αστείες του ερμηνείες.

Το «Inherent Vice» μας το είχε υποσχεθεί ο Anderson εδώ και πολύ καιρό. Πριν από τις φετινές Κάννες, τον περασμένο Μάιο δηλαδή. Από αναβολή σε αναβολή φτάσαμε αισίως στην τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη, όπου κυκλοφόρησε το πρώτο απολαυστικό τρέιλερ της ταινίας στο youtube.

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας του Thomas Pynchon αλλά με τη διασκευή για το σινεμά δια χειρός του ίδιου του Paul Thomas Anderson.

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης του «There will be blood», του «The master» και πολλών άλλων επιμένει στο σκοτεινό ύφος, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση διανθίζει με μία σχεδόν «γελοιότητα» από πλευράς απόδοσης του Joaquin Phoenix.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως ιδιωτικός ντετέκτιβ Doc Sportello- με όλες τις ανθρώπινες «αδυναμίες»  που αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ίδιο- δε μπορεί να αντισταθεί και βοηθά την πρώην κοπέλα του να ανακαλύψει ποιος απήγαγε τον παντρεμένο και δισεκατομμυριούχο εραστή της.

Αυτή είναι η αφορμή για ένα σωρό παρεξηγήσεις και προβλήματα που προκύπτουν στο «φονικό» Λος Άντζελες του 1970, τότε δηλαδή που η πολύκροτη υπόθεση του Μάνσον απασχολούσε την αμερικανική κοινωνία.

Μέσα σε όλο αυτό το πνεύμα, ο  Joaquin Phoenix θα μπλέξει με τον Josh Brolin (τα ιαπωνικά του σε μία σκηνή του τρέιλερ είναι απολαυστικά), τον χαμένο στον κόσμο του Owen Wilson, την καθώς πρέπει Reese Witherspoon (οι δυο τους έχουν εκπληκτική χημεία και το απέδειξαν στο οσκαρικό Walk the Line, το 2005), τον πάντα υπέροχο Benicio Del Toro, την Jena Malone, τον Eric Roberts και ένα σωρό άλλους γνωστούς και μη εξαιρετέους υπηρέτες της υποκριτικής τέχνης.

Η αλήθεια είναι ότι αν και όλοι τους, τουλάχιστον όπως φαίνονται στο τρέιλερ, θα προσφέρουν ευχάριστες στιγμές δράσης και γέλιου, η ερμηνεία τoυ Phoenix είναι διαφορετική. Ίσως επειδή τον έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας ως πιο σοβαρό, πιο σφιχτό. Η έκπληξη πάντως είναι ευχάριστη. Ο μοναδικός τρόπος του να ...πέφτει αλλά ειδικά η σκηνή όπου πυροβολεί κάποιον και μετά τον ρωτά «σε χτύπησα;» με τη χαρακτηριστική 70s αμφίεση, όπου κυριαρχεί το χίπικο μαλλί και μούσι, το καμπάνα παντελόνι με το απαραίτητο σανδάλι, είναι μερικές μόνο αστείες του στιγμές.

Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης το Σάββατο 4 Οκτωβρίου ενώ από το Δεκέμβριο θα ξεκινήσει την προβολή της από τον Καναδά. Στην Ελλάδα θα έρθει στις 8 Ιανουαρίου.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]