Ένα «Χρυσό μάτι» για τον John Malkovich

malkovich
ΤΡΙΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ότι ο John Malkovich είναι εκπληκτικός ηθοποιός είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και δε χρειάζεται καμία βράβευση για να το επικυρώσει αυτό.

Ωστόσο, ο υπέροχος αυτός ηθοποιός, που έχει υπάρξει δύο φορές υποψήφιος για Oscar, αλλά ακόμα δεν έχει κατακτήσει το χρυσό αγαλματίδιο, τιμάται το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ζυρίχης, που ολοκληρώνεται την Κυριακή 5 του μήνα.

Εκεί θα του απονεμηθεί το βραβείο «Golden eye» για την καθολική πορεία του στο σινεμά. Με 3 δεκατείες ενεργούς δράσης ο Malkovich έχει καλύψει όλο το φάσμα της υποκριτικής, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει το Hollywood reporter.

Έχει υποδυθεί δραματικούς ρόλους σε ταινίες όπως οι «Επικίνδυνες σχέσεις» (Dangerous Liaisons, 1998),  έχει ερμηνεύσει ρόλους σε ταινίες δράσεις όπως στο «Con Air» (1997), έχει αναδειχτεί στις κωμικές κοενικές ιστορίες της ταινίας «Καυτό απόρρητο» (Burn After reading, 2008)  και έχει αυτοσαρκαστεί παρέα με τον Spike Lee στο ιδιαίτερο «Στο μυαλό του John Malkovich» (Being John Malkovich) το 1999.

Το βραβείο θα του απονείμει η Γερμανίδα ηθοποιός Veronika Ferres, με την οποία συνεργάστηκαν σε μία μίνι τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο «Les Miserables» (Οι Άθλιοι) το 2000, ενώ στο ίδιο φεστιβάλ θα τιμηθεί και ο παραγωγός του «Erin Brockovich» Michael Shamberg.

Μετά το πέρας της τελετής, θα προβληθεί και η τελευταία ταινία του διάσημου ηθοποιού, το θρίλερ «Cut bank» του Matt Shakman, το οποίο έχει ήδη λάβει πολύ καλές κριτικές στα φεστιβάλ που έχει προβληθεί.