Όχι μεταμόρφωση, μάλλον μετάλλαξη

it
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ναι, το μακιγιάζ κάνει θαύματα και αυτό το 'χουμε ξαναπεί. Αλλά αν και ο ηθοποιός δεν έχει την κατάλληλη έκφραση, δε δείχνει…η μάσκα.

Κάθεσαι βλέπεις ταινία και υπάρχει εκείνος ο χαρακτήρας – μεταμφιεσμένος πάντα- που κάτι σου θυμίζει. Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις ποιος είναι. Είσαι ακόμη πιο σίγουρος ότι είναι διάσημος. Αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορείς να συνδυάσεις τον ρόλο με το όνομά του. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε λοιπόν.

Ο Tim Curry σίγουρα δε θυμίζει σε τίποτα τον ανατριχιαστικό κλόουν  Pennywise, που υποδύθηκε στην τηλεοπτική παραγωγή «Το Αυτό». Και πώς θα πορούσε άλλωστε αφού το σενάριο ήταν του Stephen King.

Ο Gary Oldman είναι από την κάστα εκείνη των ηθοποιών που αποτελούν εγγύηση. Έτσι και στο «Hannibal» του 2001 δίπλα στους επίσης εκπληκτικούς Anthony Hopkins και  Julianne Moore, παρουσιάστηκε αγνώριστος, ως Mason Verger.

Ο Kelsey Grammer πάλι δε μας είχε συνηθίσει σε ταινίες δράσεις και περιπέτειες αλλά ως Dr. Henry 'Hank' McCoy / Beast έπεισε στο X-Men: The Last Stand.

Ο James McAvoy στην ταινία «Το Χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα» εξηγεί ακριβώς αυτό που ανέφερα στην εισαγωγή. Κάτι σου θυμίζει, ξέρεις ότι τον... ξέρεις αλλά αν δε δεις τους τίτλους τέλους δε μπορείς να φανταστείς ότι είναι αυτός.

Η ευγενική φυσιογνωμία του Nick Stahl σίγουρα δε θυμίζει σε τίποτα τον Roark Jr. γνωστό και ως «Κίτρινο Μπάσταρδο» του Sin City του 2005.

Η Maiwenn ως πρώην σύζυγος του Luc Besson υποστήριξε τον σύζυγό της σε πολλές ταινίες του, μεταξύ των οποίων στα υπέροχα «Λεόν» και «Το Πέμπτο Στοιχείο». Στη δεύτερη αυτή ταινία μάλιστα, δε θα μπορούσε κανείς να μαντέψει ότι αυτή κρύβεται πίσω από την περσόνα της Diva Plavalaguna.

Και η περίπτωση του Ralph Fiennes ως Lord Voldemort στο Χάρι Πότερ έχει αρκετό ενδιαφέρον από έναν ηθοποιό που έχει διαπρέψει ως «Άγγλος Ασθενής».

Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση όμως είναι αυτή του Doug Jones, ο οποίος κρύβεται πίσω από πάρα πολλούς περίεργους χαρακτήρες. Στην ταινία «Hellboy II: The Golden Army» του Guillermo del Toro υποδύθηκε 3 διαφορετικούς ήρωες: Abe Sapien, Chamberlain και Angel of Death. Στο «Λαβύρινθο του Πάνα», πάλι του Guillermo del Toro εννοείται, τον είδαμε και ως Fauno και ως Pale Man.

Ενώ στο «Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer» εμφανίστηκε -πώς αλλιώς; - ως Silver Surfer. Λεπτομέρεια: η φωνή ωστόσο που ακούγεται ανήκει στον Laurence Fishburne.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]