Κριτική ταινίας: Dracula Untold

dracula
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

«Κάποιες φορές, ο κόσμος δε χρειάζεται έναν ακόμη ήρωα. Κάποιες φορές αυτό που χρειάζεται είναι ένα τέρας», ακούγεται η φράση κάποια στιγμή στη νέα ταινία «Dracula Untold» του Γκάρι Σορ.

Πρόκειται για μια νέα κινηματογραφική απόδοση του μυθικού κόμη Δράκουλα, μια παραγωγή προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του σύγχρονου μεγάλου κοινού. Αυτή η νέα ταινία με το Δράκουλα δεν έχει καμία σχέση με παλαιότερα φιλμ, είτε του Κόπολα (1992) είτε του Τέρενς Φίσερ (1966) όπου ο Κρίστοφερ Λη μας μετέφερε σε έναν κόσμο εφιαλτικό, γεμάτο μυστήριο και τρόμο καθιερώνοντας τη μορφή του ως τον απόλυτο Κόμη Δράκουλα στην ιστορία του σινεμά.

Τώρα ο Δράκουλας με τα ψηφιακά εφέ προηγμένης τεχνολογίας παίρνει την όψη τέρατος, έχει υπερφυσικές δυνάμεις, η μορφή του αλλοιώνεται σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί και πετάει σαν ένας άλλος σούπερ-ήρωας της Marvel και ακολουθείται από ένα σύννεφο μικρών μαύρων πουλιών μέσα στα οποία διαμελίζεται.

Υπέρ-ήρωας, από την μια, που υπηρετεί το καθήκον και τιμά την οικογένειά του δίνοντας και την ψυχή του για να την προστατεύσει και τέρας από την άλλη, προσφέροντας μπόλικο θέαμα στους σύγχρονους θεατές των μπλογκ-μπάστερς. Ένας «χρυσός» συνδυασμός που δεν κρύβει τον εμπορικό του χαρακτήρα, φέροντας και το περιτύλιγμα βιογραφίας του μυθικού προσώπου του Δράκουλα, ανατρέχοντας στις ρίζες της δημιουργίας αυτού του θρύλου, όπως το φανερώνει και η μετοχή «untold» του τίτλου.

Η Universal για να δικαιολογήσει μια εκ νέου «επίσκεψη» στο συγκεκριμένο μύθο, εμπνέεται από ένα αληθινό πρόσωπο, το Βλαντ ΙΙΙ τον Παλουκωτή εστιάζοντας στη διαδικασία και τους λόγους τη μετάλλαξής του από άνθρωπο σε αιμοδιψή καταραμένο ήρωα. Έτσι, κάποια ιστορικά στοιχεία παρέχονται στους θεατές, αν και η δράση έρχεται βαθμιαία να υποσκελίσει την αφήγηση, καθώς μας περιμένουν διάφορα επεισόδια επικών μονομαχιών και πολέμου εκείνων των χρόνων. 

Προτεραιότητα έχουν τα ψηφιακά εφέ που δείχνουν να χρησιμοποιούν την ιστορία ως πρόσχημα για να επιδοθούν σε μια απαστράπτουσα χορογραφία και μια επίδειξη των τρομερών ικανοτήτων τους να δημιουργούν έντονες εντυπώσεις. Όλα είναι σε αφθονία, λοιπόν, εδώ: πληθώρα μαύρων πουλιών, μιλιούνια στρατιωτών, υπερ-αφθονία αργυρών φλουριών μέσα στα οποία χάνεται ο Βλαντ και πλάνα πλούσια σε σκοτεινά χρώματα (με το βαθύ κόκκινο και το μπλε της νύχτας να κυριαρχούν) γρήγορα ξετυλίγονται εμπρός στα μάτια του θεατή, καθώς η κάμερα αποδίδει την οπτική γωνία των προσώπων.

Το προσωνύμιο δε, «Παλουκωτής» εκφράζεται εύσχημα μέσα από εικόνες με ποικίλα αιχμηρά αντικείμενα: ξίφη που μπαίνουν με λαγνεία μέσα στη σάρκα, τα κράνη όπως και η στέγη του κάστρου έχουν μυτερές απολήξεις που τείνουν προς τον ουρανό ενώ μια τεράστια ξύλινη πόρτα είναι φτιαγμένη από αιχμηρά δοκάρια.

Ο έντονα αρρενωπός Λουκ Έβανς μπαίνει στον κεντρικό ρόλο με ενθουσιασμό και έκσταση αποδίδοντας μια εντυπωσιακή ερμηνεία. Το «Dracula Untold» θα διασκεδάσει όσους βλέπουν μπλοκ-μπάστερς.

Δείτε το τρέιλερ, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Γκάρι Σορ. Παίζουν: Λουκ Έβανς, Ντομινίκ Κούπερ, Σάρα Γκαντόν, Σαμάνθα Μπαρκς, Τσαρλς Ντανς, Ζακ Μαγκόουαν. Εταιρεία Διανομής: VIP.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ