Κριτική ταινίας: Λάθος στο Λάθος

mea-culpa
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Μια ταινία δράσης à la française είναι το «Λάθος στο Λάθος» (Mea Culpa) του γάλλου σκηνοθέτη Φρεντ Καβαγιέ.

Πρόκειται για μια περιπέτεια που ξεχωρίζει από το σωρό των ταινιών του είδους, χάρη στην προσεγμένη της φόρμα και το βάρος που δίνεται στη λεπτομέρεια, στη σχέση μουσικής και εικόνας, στην εσωτερική σύνδεση των επεισοδίων, στην επιλογή και διάταξη των πλάνων.

Σεναριακά, δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα γνωστά στερεοτυπικά θέματα των αμερικανικών προτύπων της. Έτσι, και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια επιχείρηση «οικογενειακής διάσωσης», καθώς ένα μέλος της οικογένειας –και δη μάλιστα, ένα μικρό παιδί και όχι μια έφηβη σέξι κόρη- κινδυνεύει, επειδή για κακή του τύχη είδε κάτι που δεν έπρεπε.

Σαν ένας άλλος γκάνγκστερ, ο μικρός Τεό (Μαξ Μπεσέτ Ντε Μαλγκλέβ), γιος του πρώην αστυνομικού Σιμόν, «πιάνει στα πράσα» κάποιους κακοποιούς ενώ αυτοί είναι επί τω έργω. Ένα τρελό κυνηγητό αρχίζει με τον μικρό να «το βάζει στα πόδια» για να κατορθώσει να ξεφύγει. Μας κάνει να σκεφτούμε τη γνωστή ρήση «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», καθώς ο Τεό επιδεικνύει μια εξαιρετική ικανότητα διαφυγής. Μια σειρά διαφόρων περιστατικών ακολουθούν με τον Σιμόν (Βενσάν Λιντόν) να επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να προστατεύσει το γιο του.

Ένας πολύ στενός του φίλος (Ζιλ Λελούς), εμπλέκεται στα επεισόδια και οι ενέργειές του θα επηρεάσουν την εξέλιξη της ιστορίας. Η φιλία μεταξύ των ανδρών μπαίνει σε πρώτο πλάνο, ενώ στο κέντρο των ποικίλων σκηνών ακατάπαυστου κυνηγητού, βίας, απειλών και «συμπλοκών» βρίσκεται ένας χαρακτήρας τσακισμένος από τη ζωή, που θέλει να επανορθώσει ενώ κουβαλά ένα τρομερό βάρος στους ώμους.

Ο Βενσάν Λιντόν ερμηνεύει αυτό το πρόσωπο με εκφραστική δεξιοτεχνία, όπως και στην ταινία «Pour Elle» του Καβαγιέ, φορώντας το ίδιο προσωπείο του καταβροχθισμένου από τον πόνο ήρωα. Ο σκηνοθέτης εμπνέεται από τις δύο προηγούμενες ταινίες του και παντρεύει το συναίσθημα και τη συγκίνηση («Pour Elle»), με την πολύ έντονη δράση («3 Ώρες Διορία»), φτιάχνοντας ένα θρίλερ δράσης, σασπένς και μεγάλων ταχυτήτων, παραδίδοντας ένα θέαμα από το οποίο ο θεατής βγαίνει «λαχανιάζοντας», καθώς οι αισθήσεις του πάλλονται στο πλευρό των ηρώων.

Η καταδίωξη αποθεώνεται, καθώς παραδίδεται μέσα σε διάφορα ντεκόρ -σε τρένα, σε σκοτεινούς διαδρόμους τεράστιων συγκροτημάτων, στην ύπαιθρο, σε αποθήκες- ικανοποιώντας το βλέμμα και του πιο αχόρταγου θεατή. Η δράση ενορχηστρώνεται με έξυπνους συνδυασμούς πλάνων, όπως εκείνα που βάζουν σε παράταξη τη σκηνή της ταυρομαχίας με το ξαφνικό κυνηγητό του παιδιού. Η οπτική μεταφορά είναι έκδηλη και υπηρετεί εύστοχα το στόχο της που είναι η αύξηση της έντασης και της αγωνίας.

Παρά τις αναληθοφάνειες που υπάρχουν και είναι αισθητά ορατές, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να «ντύσει» το κείμενό του με προσεχτικά επιλεγμένες εικόνες, σε αρκετά σημεία, όμορφες αισθητικά και στις οποίες έρχεται να προστεθεί συνωμοτικά η μουσική αποδίδοντας τη σκέψη των προσώπων. Το «Λάθος στο Λάθος» θα αιχμαλωτίσει το βλέμμα όσων αγαπούν τις ταινίες αγωνιώδους δράσης.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας, όπως κυκλοφορεί από το youtube.

Σκηνοθεσία: Φρεντ Καβαγιέ. Παίζουν: Βενσάν Λιντόν, Ζιλ Λελούς, Μαξ Μπεσέτ Ντε Μαλγκλέβ, Ναντίν Λαμπακί, Ζιλ Κοέν. Εταιρεία Διανομής: ODEON.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ