Ρωσική επέλαση στο Λονδίνο. Έρχεται και το Oscar;

leviathan
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η φετινή πρόταση της Ρωσίας για το Oscar ξενόγλωσσης ταινίας, το «Leviathan» φαίνεται πως ήταν εξαιρετική επιλογή. Απόδειξη: το βραβείο καλύτερης ταινίας που απέσπασε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Η ταινία του Andrei Zvyagintsev, «Leviathan» κέρδισε κοινό και κριτικούς, οι οποίοι του απένειμαν χθες στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ το ύψιστο βραβείο: εκείνο της καλύτερης ταινίας.

Ο σκηνοθέτης Andrey Zvyagintsev, χαρακτηρίστηκε ως ο «σύγχρονος μάστερ» από την Telegraph, τόσο για το «Leviathan» όσο και για τις παλαιότερες ταινίες του «The Banishment» (2007) και «Elena» (2011).

Η φετινή του πρόταση, «Leviathan», που αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Ρωσίας για το Oscar ξενόγλωσσης ταινίας 2015, ξεδιπλώνει με μαγικό τρόπο την διαφθορά στη Βόρεια Ρωσία.

Το Βραβείο «Sutherland» (για την καλύτερη πρώτη ταινία), από την άλλη, δίνεται κάθε χρόνο στον σκηνοθέτη με την πιο πρωτότυπη ιδέα. Κάτι που απέδειξε ο έχει και με το παραπάνω, ο Ουκρανός Myroslav Slaboshpytskiy με το «The Tribe», ένα δράμα που εκτυλίσσεται σε ένα σχολείο κωφών. Η ταινία είναι γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα με πρωταγωνιστές ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Στα υπόλοιπα βραβεία ως Καλύτερο Ντοκιμαντέρ (Βραβείο Grierson) βραβεύτηκε το «Silvered Water, Syria Self-portrait», των Ossama Mohammed και Wiam Simav Bedirxan, Νέο βρετανικό ταλέντο αναδείχτηκε η Sameena Jabeen Ahmed για την ερμηνεία της στο «Catch Me Daddy» ενώ το Τιμητικό Βραβείο (BFI Fellowship) δόθηκε φέτος στον Stephen Frears.

Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου έκλεισε με την πρεμιέρα της προβολής της πολυαναμένομενης στις ελληνικές αίθουσες, ταινίας του David Ayer, «Fury» φυσικά με τον Brad Pitt στον πρωταγωνιστικό ρόλο.