1,35 εκατ. δολάρια για τον θρυλικό «Ξένοιαστο καβαλάρη»

easy
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Σαράντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που ο Peter Fonda καβάλησε την «Captain America», το δίτροχο αυτό chopper, που έμεινε στην ιστορία ως απόλυτη ένδειξη ελευθερίας.

Από το 1969, οπότε και κυκλοφόρησε η ταινία «Ξένοιαστος καβαλάρης» (Easy Rider) του Dennis Hopper, σε σενάριο του ίδιου και των  Peter Fonda και Terry Southern, με τους Peter Fonda, Dennis Hopper και Jack Nicholson στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η αξία της πολύτιμης αυτής μηχανής κατάφερε να φτάσει στα 1,35 εκαμ.δολάρια, σε δημοπρασία που έγινε το Σάββατο. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, μάλιστα η τελική τιμή, μαζί με τους φόρους υπολογίζεται στα 1,62 εκατ. δολάρια.

Η θρυλική μηχανή που φέρει τον τίτλο «Captain America», ενδέχεται να είναι η πιο ακριβή μηχανή που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Η στολισμένη με την αστερόεσσα Harley Davidson, που καβαλούσε ο ηθοποιός Peter Fonda στην ταινία «Ξένοιαστος καβαλάρης» ανήκε στον συλλέκτη Michael Eisenberg, ο οποίος την αγόρασε από τον Dan Haggerty, πριν από μερικούς μήνες ως το μοναδικό σωζόμενο κομμάτι από την ταινία.

Ο Haggerty γνωστός από το ρόλο του ως «Grizzly Adams», είχε ένα μικρό ρόλο στην ταινία αλλά βοήθησε να φτιαχτούν οι 4 θρυλικές μηχανές. Επιβεβαίωσε στον Eisenberg ότι οι τρεις είχαν κλαπεί και είχαν πουληθεί τμηματικά πριν κυκλοφορήσει η ταινία.

Έτσι ο ίδιος έφτιαξε την 4η μηχανή από όσα ανταλλακτικά είχαν σωθεί. Ωστόσο, ο ίδιος ο Haggerty έχει παραδεχτεί παλαιότερα στους The Times, ότι την τελευταία αυθεντική μηχανή την πούλησε πριν κάποια χρόνια, δίνοντας διαβεβαιώσεις στους νέους ιδιοκτήτες ότι πρόκειται (πάλι) για τη μοναδική σωζόμενη μηχανή.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, ένα γεγονός παραμένει αδιαμφισβήτητο: η συγκεκριμένη μηχανή είναι πλέον η πιο ακριβή στον κόσμο.