Τα πιο ακριβά κινηματογραφικά σουβενίρ

marylin
ΤΡΙΤΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Μόλις χθες μιλούσαμε για τη μηχανή του "Ξένοιαστου Καβαλάρη" που πωλήθηκε σε δημοπρασία για το δίκαιο ποσό του 1,35 εκατ.δολαρίων. Αλλά η βιομηχανία του σινεμά έχει να επιδείξει και άλλα πανάκριβα σουβενίρ.

Επειδή μάλλον οι περισσότεροι από μας δεν είναι συλλέκτες (σε καμία των περιπτώσεων δεν έχω αυταπάτες ότι εσύ αναγνώστη μου είσαι τόσο ζάμπλουτος δα. Σε αντίθετη περίπτωση όμως παρακαλώ επικοινώνησε άμεσα) τι λέτε να δούμε εκείνους που όχι μόνο τα 'χουν αλλά τα διαθέτουν για να αποκτήσουν για παράδειγμα το κλασικό λευκό φόρεμα της Marilyn Monroe, που φορούσε στην ταινία "7 χρόνια φαγούρα".

Το φόρεμα άνηκε στη συλλέκτρια και ηθοποιό Debbie Reynolds, της οποία η συλλογή λέγεται ότι ξεπερνά τα 50 εκατ. δολάρια. Ανάμεσα στα πανάκριβα αντικείμενα βάλτε και το φόρεμα της Judy Garland, που φορούσε στην ταινία "Ο μάγος του Οζ" μαζί με ένα ζευγάρι κόκκινα γοβάκια της ηθοποιού.

Το όπλο του υπερκατασκόπου James Bond που απεικονίζεται στο πόστερ της ταινίας "Από τη Ρωσία με αγάπη" (μία ευγενική χορηγία του Οίκου Christie's) υπολογίζεται από το 2010 στις 437.501 δολάρια. Το όπλο αυτό μάλιστα, μάρκας Walter, όπως αναφέρουν οι πηγές, άνηκε στον φωτογράφο, που απαθανάτισε τη στιγμή το 1963.

Το 2007 κοστολογήθηκε η Dodge Charger από τους "The Dukes of Hazzard". Το υπέροχο αυτό αυτοκίνητο του 1969, ήταν περιουσία του John Schneider, του ηθοποιού που υποδύθηκε τον Bo Duke. Πωλήθηκε για σχεδόν 10 εκατ. δολάρια στο eBayMotors.com, αλλά ο πλειοδότης είπε ότι κάποιος χάκαρε το λογαριασμό του, η πώληση ακυρώθηκε και έτσι το θρυλικό αυτό αυτοκίνητο πωλήθηκε για 450.000 δολάρια σε μία άλλη δημοπρασία.

Ένα άλλο αυτοκίνητο, αυτό που πρωταγωνίστησε στην ταινία "Chitty-Chitty, Bang-Bang" του 1968 και είχε την ιδιότητα να...πετά έπιασε λίγα παραπάνω: 505.000 δολάρια η τιμή του (από το 2007) και μάλιστα ο συλλέκτης που το απέκτησε έχει στη συλλογή του και ένα...Batmobile.

Τα κόκκινα ρουμπινί γοβάκια από τον "Μάγο του Οζ" βρίσκονται από το 2000 στο Μουσείο Smithsonian και κοστολογούνται 660.000 δολάρια. Μάλιστα, είναι ένα μόνο ζευγάρι από τα 4 που έχουν διασωθεί. 

Ενώ το κοστούμι που φορούσε το δειλό λιοντάρι στην ταινία  έφτασε το ποσό των 805.000 δολαρίων το 2006. Ποσό λογικό αν σκεφτείτε ότι δημιουργήθηκε από πραγματικό δέρμα λιονταριού.

Το πρωτότυπο (και συγκλονιστικό φυσικά) πόστερ από την ταινία "Metropolis" του 1927, πωλήθηκε από την βρετανική γκαλερί, London's Reel Poster Gallery στο ΜΟΜΑ το 2005, έναντι 690.000 δολαρίων και είναι ένα από τα 4 που έχουν διασωθεί.

Ο Hubert de Givenchy, που σχεδίασε το κομψότατο κλασικό μαύρο φόρεμα, που φόρεσε η Audrey Hepburn στο "Πρωινό στο Tiffany's" (1961) το διέθεσε το 2006 σε δημοπρασία για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η τιμή του έφτασε τα 923.187 δολάρια.

Βέβαια, όλα αυτά είναι ψίχουλα μπροστά στην Aston Martin DB5 του "Χρυσοδάχτυλου". Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε και στην  ταινία "James Bond: Επιχείρηση κεραυνός" επέστρεψε στη γενέτειρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει τα περισσότερα gadgets από κάθε άλλο αυτοκίνητο του υπερήρωα (μαζί και κουμπί για την εκτίναξη του καθίσματος!).

Το 2010 ένας τυχερός το απέκτησε για 4.1 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, μία ρέπλικα της επικής Aston Martin που χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους πωλήθηκε το 2006 για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.1 εκατ. δολαρίων.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]