Οι αξέχαστες ατάκες του Μίμη Φωτόπουλου

dikano
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου του 1986 πέθανε ξαφνικά, από ανακοπή καρδιάς, ο Μίμης Φωτόπουλος.

Το σινεμά, το θέατρο, οι τέχνες έγιναν αναμφίβολα φτωχότερες. Ωστόσο, στα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του ο υπέροχος Μίμης Φωτόπουλος μας κληροδότησε ατάκες που έχουν στιγματίσει τις γενιές των Ελλήνων αλλά και την εγχώρια 7η τέχνη.

Στην «Ωραία των Αθηνών», την κωμωδία του 1954 σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου, ο Μίμης Φωτόπουλος κρατά έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους δίπλα στους υπέροχους Νίκο Σταυρίδη, Βασίλη Αυλωνίτη, Γκέλυ Μαυροπούλου, Σπεράτζα Βρανα και φυσικά την μοναδική Γεωργία Βασιλειάδου. ΟΙ διάλογοι μεταξύ τους ανεπανάληπτοι:

Γεωργία Βασιλειάδου: Και θα μ' αφήσεις μόνη με τον ταξιτζή;
Μίμης Φωτόπουλος: Ε, τώρα δε φοβάται πια. Σε συνήθισε.

Η ατάκα «Αόοοματος!!!» υπήρξε σήμα κατατεθέν του Μίμη Φωτόπουλου. Ως ...αόματος επαίτης στην «Κάλπικη Λίρα» του 1955, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβέλλα, ο Φωτόπουλος κατάφερε να γράψει ιστορία.

Αν και έπαιξε σε πάρα πολλές ταινίες και άφησε χαρακτηριστικές ερμηνείες στην οθόνη, η καλύτερη (και αυτό είναι προσωπική εκτίμηση) εμφάνισή του ήταν ως Θόδωρος στην κωμωδία του 1962 «Ο Θόδωρος και το δίκανο», σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο του Νίκου Τσιφόρου.

Οι διάλογοι με την υπέροχη κινηματογραφική του σύζυγο, Νίτσα Τσαγανέα, είναι ευφυέστατοι και απολαυστικοί:

Μίμης Φωτόπουλος (Θόδωρος): Πάρτυ; Το δίκανο! Η κόρη η δική μου σε πάρτυ; .....
Ν. Τσαγανέα (Αγγελική): Κόρη μου είναι και θα πάει.
Μίμης Φωτόπουλος (Θόδωρος): Ωραία. Η μισή δική σου θα πάει και η άλλη μισή δική μου, από τη μέση και κάτω, θα μείνει σπίτι!

Βέβαια, η κλασική αγαπημένη ατάκα του πάλι απευθυνόμενος στην Ν.Τσαγανέα: «Και έχει ένα περίεργο σχήμα η μύτη σου απόψε» σίγουρα είναι από εκείνες που κάνουν τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο να παραμένει αξεπέραστος.