Κριτική ταινίας: Η Κακή Μέρα από το Πρωί Φαίνεται

terrible
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Μια ευχάριστη κωμωδία για όλη την οικογένεια είναι η ταινία «Η Κακή Μέρα Από Το Πρωί Φαίνεται» του Μιγκέλ Αρτέτα (Youth In Revolt).

Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο για παιδιά «Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day» της Judith Viorst το οποίο, λόγω της μεγάλης του επιτυχίας, έχει ήδη προσαρμοστεί για την τηλεόραση, ενώ έχει γίνει και μουσική κωμωδία. Με κεντρικό ήρωα το μικρό Alexander (Εντ Όξενμπουλντ), παρακολουθούμε τις περιπέτειες μιας πολυμελούς οικογένειας καθώς ξαφνικά «όλα της πάνε στραβά», λες και ένα μαγικό –κακό- ραβδάκι έριξε επάνω της την αύρα του.

Ο άνεργος πατέρας (Στιβ Κάρελ) θα πάει σε μια συνέντευξη με το μωρό αγκαλιά γιατί δεν έχει σε ποιον να το αφήσει, διάφορα «ατυχήματα» θα συμβούν εκεί, η μητέρα (Τζένιφερ Γκάρνερ) κάνει ένα τραγικό λάθος στην εκδοτική εταιρεία όπου δουλεύει, ο μεγάλος αδερφός κινδυνεύει να χάσει την κοπέλα του από μία παρεξήγηση και περνά τις εξετάσεις οδήγησης με έναν «πρωτότυπο» τρόπο, η αδελφή είναι κρυωμένη, κάτι που εμποδίζει τη συμμετοχή της στη σχολική παράσταση και άλλα πολλά.

Όπως καταλαβαίνουμε, διάφορα επεισόδια σκηνοθετούνται με βάση τις διάφορες ατυχίες, «στραβοτιμονιές» και γκάφες που επιφυλάσσει η ζωή, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, για τα μέλη αυτής της οικογένειας. Το συγκεκριμένο στοιχείο προσφέρει ένα σημείο ταύτισης για το θεατή, καθώς όλοι έχουμε περάσει μέρες όπου τίποτε δεν πάει καλά.

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, τα πρόσωπα κοιτούν με αισιοδοξία τη ζωή και «δεν το βάζουν κάτω». Στην ταινία παρουσιάζεται ένα πρότυπο μοντέλο οικογένειας, της οποίας τα μέλη δείχνουν αλληλοκατανόηση, υποστηρίζει ο ένας τον άλλο και αποφεύγουν τις οποιεσδήποτε ρίξεις μεταξύ τους.

Ευνόητο είναι ότι δε συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πραγματική ζωή αλλά συμβαίνει μέσα στο «Η Κακή Μέρα Από Το Πρωί Φαίνεται», γιατί είναι από τις ταινίες, όπου τελικά «όλα πήγαν καλά και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», παρά τον τίτλο.  Αν και η εξέλιξη της πλοκής είναι αναμενόμενη (παρά τα ποικίλων ειδών σκηνοθετημένα ανέκδοτα), φορτωμένη με τα κλισέ εξύμνησης των οικογενειακών αξιών και η ταινία θα ξεχαστεί γρήγορα, έχοντας ως μόνο σκοπό την κατανάλωση χρόνου με παιδιά, ωστόσο, θα διακρίναμε το χιούμορ που εκπηγάζει από τις περιστάσεις, την κεφάτη ερμηνεία των ηθοποιών, όπως και τη «χημεία» που φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ τους.

Η κωμωδία απευθύνεται σε ένα νεανικό κοινό που ζητά μια απλή διασκέδαση χωρίς να νοιάζεται για υπόλοιπες «λεπτομέρειες» και, τελικά, καταφέρνει να ανταποκριθεί στις προσμονές του προσφέροντας γέλιο και χαρά.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Mιγκέλ Αρτέτα. Παίζουν: Στιβ Καρέλ, Τζένιφερ Γκάρνερ, Εντ Όξενμπουλντ, Κέρις Ντόρσυ, Ντύλαν Μάινετ. Εταιρεία Διανομής: FEELGOOD.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ