Και διάσημοι και προληπτικοί

jennifer-aniston
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Χτύπα ξύλο, μην περνάς κάτω από σκάλα, μπες με το δεξί και άλλες τέτοιες δεισιδαιμονίες δεν είναι σε καμία περίπτωση χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο της ελληνική κοινωνίας.

Στο μακρινό Χόλιγουντ να δείτε πώς «φτύνουν τoν κόρφο τους» για να διώξουν την κακοτυχία και τη γλωσσοφαγιά.

Η Jennifer Aniston έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε φορά που ταξιδεύει με αεροπλάνο φροντίζει να μπει με το…δεξί και να χτυπήσει ελαφρά με το χέρι της το αεροσκάφος. Έτσι για καλή τύχη. Αν και δε θυμάται ποιος, πότε και γιατί της το είπε, εκείνη φαίνεται πως έχει «κολλήσει».

Η Megan Fox πάλι, όταν ταξιδεύει με αερολάνο ακούει πάντα Britney Spears. Η δικαιολογία της; «Δεν είναι γραφτό μου να πεθάνω ακούγοντας ένα άλμπουμ της Britney».

Ο υπέροχος Benicio Del Toro πιστεύει στο κακό μάτι και έτσι φροντίζει πάντα να έχει πάνω του λίγο…ξύλο για να το χτυπήσει. Το δαχτυλίδι που φορά μάλιστα και δεν αποχωρίζεται ποτέ, αντί για κάποια πολύτιμη πέτρα έχει στο κέντρο (τι άλλο;) ξύλο.

Η Cameron Diaz είναι η επιτομή της προληπτικής. «Χτυπάω ξύλο, όλη μέρα…συνεχώς» εξομολογείται σε συνέντευξή της. Βέβαια από την άλλη αυτοαναιρείται λέγοντας ότι «Έχω πετάξει με αεροπλάνο Παρασκευή και 13 με καταιγίδα και μία μαύρη γάτα στα πόδια μου, άρα ίσως δεν είμαι και τόσο προληπτική».

«Κάθε πρώτη του μηνός πρέπει να πω τη φράση «White Rabbit» (λευκό κουνέλι) στον πρώτο άνθρωπο που θα δω. Η γιαγιά μου μου το είχε πει αυτό και θεωρείται καλή τύχη» λέει ο ηθοποιός James McAvoy. Ίσως να είναι κάτι σαν το λαγοπόδαρο που φέρνει καλή τύχη, ποιος ξέρει;

Την πιο περίεργη κίνηση για να ξορκίσει το κακό την κάνει μάλλον ο τραγουδοποιός και ηθοποιός Meatloaf. Ο κατά κόσμον, Marvin «Meatloaf» Aday, συλλέγει λούτρινα αρκουδάκια επειδή κατά την άποψή του φέρνουν καλή τύχη.

Ο Christian Bale από την άλλη φαίνεται να διαφέρει από όλους και έχει εφεύρει μάλιστα και έναν «ξεχωριστό», δικό του τρόπο για να αντιμετωπίσει την κακοτυχία. Προκαλεί την τύχη του προσπαθώντας να σπάσει όλες τις παραδοσιακές προκαταλήψεις. Περπατάει κάτω από σκάλες, δε χτυπάει ποτέ ξύλο και κάνει όλα όσα επιτάσσει η κλασική «δεισιδαιμονία» επίτηδες για να προκαλέσει όπως λέει ο ίδιος την τύχη του. Είναι και αυτό μία μορφή δεισιδαιμονίας πάντως.