55ο ΦΚΘ: Ξεκινά η γιορτή του σινεμά

55o
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Έφτασε επιτέλους η ώρα να γιορτάσουμε την 7η Τέχνη, στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Νοεμβρίου.

Τι πρέπει να ξέρουμε, τι πρέπει να περιμένουμε και τι θα δούμε τελικά στο 55o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης; Μην ανησυχείτε. Εμείς δουλεύουμε για σας και σας έχουμε ετοιμάσει όλα όσα πρέπει να τραβήξουν την προσοχή μας.

Καταρχήν οι προβολές θα γίνουν στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας έτσι το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το φιλμ Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ και το Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα.

Η ταινία Λευκός θεός (White God) του Kornél Mundruczó ανοίγει την αυλαία του 55ου ΦΚΘ.

Η ταινία Λευκός θεός (White God) του Kornél Mundruczó ανοίγει την αυλαία του 55ου ΦΚΘ στο Ολύμπιον, παρουσία του σκηνοθέτη ενώ η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence) του σπουδαίου Σουηδού δημιουργού Roy Andersson.

Υπενθυμίζουμε ότι το σπονδυλωτό φιλμ, το οποίο απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ολοκληρώνει την τριλογία του σκηνοθέτη με θέμα «το να είσαι άνθρωπος» και μέσα από το γνώριμο σουρεαλιστικό ύφος του, αγγίζει διαχρονικές θεματικές, όπως η θνητότητα, τα γηρατειά και η αγάπη.

Φέτος βέβαια το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου. Συνολικά θα προβληθούν 36 ελληνικές ταινίες, ενώ στο τμήμα Αγορά θα παρουσιαστούν 11 ελληνικά project και ταινίες.

Επίσης, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

Η ταινία λήξης Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence) του Roy Andersson.

Στα αφιερώματα τώρα, το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη τιμά τη δουλειά και τις δημιουργίες των Hanna Schygulla, Roy Anderson, Želimir Žilnik (στο πλαίσιο της θεματικής «Ματιές στα Βαλκάνια), Ramin Bahrani και Kornél Mundruczó, η πρόσφατη ταινία του οποίου Λευκός θεός (βραβείο τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Κανών) όπως είπαμε θα ανοίξει το φεστιβάλ.

Όλοι -εκτός του Roy Andersson -θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ, το οποίο θα τιμήσει με την παρουσία του και ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Fatih Akin, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του The Cut.

Στο πλαίσιο του τμήματος Ειδικές Προβολές, θα  πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη οι νέες, πολυαναμενόμενες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών και πιο συγκεκριμένα, των Jean-Pierre και Luc Dardenne, Fatih Akin, Andrey Zvyagintsev, Naomi Kawase, Abderrahmane Sissako, Susanne Bier, Ole Christian Madsen και Christian Petzold.

Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Βαλκανίων αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, όπου νέοι και καταξιωμένοι σκηνοθέτες υπογράφουν φέτος τις ταινίες του βαλκανικού προγράμματος, ανάμεσά τους και οι πολυβραβευμένοι Nuri Bilge Ceylan, Corneliu Porumboiu και Kutluğ Ataman.

Σκηνή από την ταινία Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ.

Στο φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νεανική Οθόνη θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση, από όλον τον κόσμο ενώ το τμήμα Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι δηλαδή του φεστιβάλ, θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 8 Νοεμβρίου 2014 και θα περιλαμβάνει τα εξής: 10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (4-8 Νοεμβρίου 2014), Τα Agora Works in Progress (6 Νοεμβρίου 2014) και το Agora Film Market με Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (1–8 Νοεμβρίου 2013) .

Αλλά το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχει και masterclasses. Το πρώτο, «Πραγματικότητα και θαύμα» με τον Želimir Žilnik θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 11:00 και «Το σινεμά του Ramin Bahrani» (Μasterclass και ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη) θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας την Τρίτη 4 Νοεμβρίου πάλι στις 11:00 π.μ..

Παράλληλα, το 55ο ΦΚΘ φιλοξενεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το γαλλόφωνο κανάλι TV5 MONDE, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Unifrance. Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας θα προβληθούν 3 γαλλόφωνες ταινίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για τα φιλμ Ο πίνακας  (Le Tableau) του Jean-François Laguionie, Τα κορίτσια (Girlhood) της Céline Sciamma και Η απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ (L'Enlevement de Michel Houellebecq) του Guillaume Nicloux.

Σκηνή από την ταινία Ida του Pawel Pawlikowski.

Για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαγωνίζονται φέτος 3 ταινίες: η Ida του Pawel Pawlikowski από την Πολωνία, Τα κορίτσια (Girlhood) της Céline Sciamma από τη Γαλλία και ο Ταξικός εχθρός  (Class Enemy) του Rok Bicek από τη Σλοβενία.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 55ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 στις 21.00 στην Αίθουσα Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η συναυλία «Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου», με έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.  (Εισιτήρια: 20€, 12€, 8€, προπώληση: Στο εκδοτήριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους, τηλ.: 2310.895938-9 και στην ιστοσελίδα www.tch.gr).

Σκηνή από την ταινία Dark Illusion του Μάνου Καρυστινού.

Must see: Και μη ξεχάσετε το «Dark Illusion», τη μεγάλου μήκους ταινία του Μάνου Καρυστινού. Πρόκειται για ένα θρίλερ γυρισμένο εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη από την ερασιτεχνική ομάδα παραγωγής ταινιών, «Katrakylontas Productions», ένα no budget φιλμ, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Θ-ΕΠΝ 2014.

Στα special thanks, η αδιαμφισβήτητη συμβολή των ηθοποιών Κατερίνα Διδασκάλου και Ανδρέα Ι. Μαριανού. Προσοχή λοιπόν, πρεμιέρα στο ελληνικό τμήμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 22:00 (και προβολή ξανά την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στις 17:00), στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη».

Σενάριο: Αναστασία Κοζίμπα. Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Διδασκάλου, Γιάννης Μαλεζάς, Ανδρέας Ι. Μαριανός, Ναντίν-Ναταλία Μισαηλίδου, Δημήτρης Φραγκούλης, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Ζαχαρίας Σπανός, Μελίνα Χατζηκωνσταντίνου, Σταμάτης Παπαδόπουλος, Παύλος Μαλεζάς, φιλική συμμετοχή: Στάθης Παναγιωτόπουλος.

Καλή διασκέδαση!