Όλη η πρωτοπορία του σινεμά σε ένα μόνο φεστιβάλ

leos-carax
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (8th ATHENS AVANT-GARDE FILM FESTIVAL), μια διοργάνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ετοιμάζεται δυναμικά να ανοίξει αυλαία στις 12 Νοεμβρίου (διαρκεί μέχρι τις 26 του μήνα) με έναν cult... Επαναστάτη χωρίς αιτία.

Πρόκειται για την πέμπτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής / ΠΕΠ Αττικής 2007-2013) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, εξαιρετικά σημαντικές ειδικές προβολές, οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ημερίδα, masterclasses, εικαστικές εκθέσεις), το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει αυλαία την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου με ταινία έναρξης το Επαναστάτης χωρίς αιτία του Νίκολας Ρέι (1955, 111΄), σε αποκατεστημένο ψηφιακό φορμά. Η αποκατάσταση έγινε από την Warner Bros σε συνεργασία με το The Film Foundation, με χρηματοδότηση των Gucci και The Film Foundation.

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων, το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, έχει να επιδείξει εξαιρετικές παρουσίες: Λεός Καράξ «Αγόρι Συναντά Κορίτσι: Το Σινεμά του Λεός Καράξ», με 7 ταινίες του δημιουργού, Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων Στη Νέα Χιλιετία, ένα πρόγραμμα με συνολικά 13 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ο Πειραματικός Κινηματογράφος της Άμπιγκειλ Τσάϊλντ, της αμερικανίδας ποιήτριας, σεναριογράφου και σκηνοθέτιδας πειραματικών ταινιών από την δεκαετία του ’70, αλλά και το μεγάλο αφιέρωμα Προκαλώντας το παρόν: Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς», με τους Jessica Krummacher, Timo Müller, Hannes Langκαι Maximilian Linz.

Επίσης στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα (Αφηγηματικά + Όχι) του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σε επιμέλεια της Νίνας Βελιγράδη, περιλαμβάνονται 9 ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) παραγωγής 2013-2014, ανάμεσά τους και βραβευμένες σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, οι οποίες κάνουν ελληνική πρεμιέρα στο πλαίσιο του 8ου ΦΠΚΑ.

Το βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος είναι 10.000 ευρώ σε υπηρεσίες post production από την εταιρεία AUTHORWAVE για την επόμενη ταινία του βραβευμένου.

Για δεύτερη χρονιά, συνεχίζεται το τμήμα Κινηματογραφικά Μέτωπα σε επιμέλεια του Βασίλη Μπούρικα, ύστερα από την επιτυχημένο ντεμπούτο του πέρυσι. Τα Κινηματογραφικά Μέτωπα φέρνουν στο αθηναϊκό κοινό τρεις μεγάλου μήκους ταινίες (μια συμπαραγωγή Ελλάδας-Γαλλίας, μια συμπαραγωγή Μεξικού-ΗΠΑ κα μια καναδέζικη παραγωγή): Η επιστροφή στην οδό Αιόλου της Μαρίας Κουρκούτα (Eλλάδα-Γαλλία, 2013, 14΄), Η φάρσα του σωλήνα του Ντομινίκ Γκανιόν (Καναδάς, 2013, 90΄), Η απούσα πέτρα των Τζέσι Λέρνερ & Σάντρα Ρόζενταλ (Mεξικό-ΗΠΑ, 2013, 81΄) και τις ταινίες του Αριάν Καγκάνοφ: Ο πρώτος οργασμός της Νίκολα (Νότια Αφρική, 2002, 6΄), Δυτικό 4.33 (Ναμίμπια-Ολλανδία-Νότια Αφρική, 2002, 33΄), Ένα τραγούδι για τον Χέκτορ (Νότια Αφρική, 2007,  5΄), Μοιρολόι για τα θύματα της Μαρικάνα (Νότια Αφρική, 2014, 34΄)

Ακολουθούν αφιερώματα στη Φρίντα Λιάππα, στον Γιάννη Οικονομίδη αλλά και ειδικές προβολές με ταινίες από όλον τον κόσμο ενώ το φεστιβάλ θα επισκεφτούν διακεκριμένοι δημιουργοί όπως οι Λεός Καράξ, Τζον Γκάρτενμπεργκ, Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ, Τζούλι Τέιλεν, Λώρα Μάλβεϊ, Κρις Γκουντ, Μαξ Λίντς, Χάνες Λανγκ, Αριάν Καγκάνοφ, Μαρία Κουρκούτα, Γιάννης Οικονομίδης, Βουβούλα Σκούρα, Τζένη Μαρκέτου.

Αναλυτικές πληροφορίες αλλά και το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να δείτε στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ.

Πληροφορίες: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, (Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα, τηλ. (210) 36 09 695, 36 12 046, fax. (210) 3628468, [email protected], www.tainiothiki.gr. Τιμές εσόδου: γενική είσοδος ανά ζώνη προβολής: 5€ , κάρτα διαρκείας για όλο το Φεστιβάλ: 45€ (Αριθμός καρτών: 50), κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το Φεστιβάλ: 30€ (Αριθμός καρτών: 70)(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών), κάρτα για 10 ζώνες προβολής: 25€ (Αριθμός καρτών: 70).