Η πρώτη ταινία για serial killer στην ιστορία του σινεμά…

m2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Aνήκει τον υπέροχο Fritz Lang και μπορούμε να την απολαύσουμε σήμερα κιόλας στην Αλκυονίδα.

Φυσικά ο λόγος για τον «Δράκο του Ντίσελντορφ» (M, 1931), την ταινία- σταθμό του γερμανικού εξπρεσιονισμού που  ψηφίστηκε η σημαντικότερη γερμανική ταινία όλων των εποχών (Ένωση Γερμανικών Ταινιοθηκών).

Η ταινία προβάλλεται σήμερα, αύριο και την Τετάρτη 19 του μήνα στις 22.00 στην Αλκυονίδα, στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος στο κίνημα αυτό της Τέχνης που άνθισε στη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μεσουράνησε τη δεκαετία του 1920. Σκοτεινές ανθρώπινες ιστορίες κυρίευσαν το σινεμά της Γερμανίας και κάπως έτσι μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε τα κινηματογραφικά αυτά διαμάντια.

Στο δια ταύτα όμως, η ταινία του Fritz Lang «Μ - Ο Δράκος του Ντίσελντορφ» με τον εκπληκτικό Peter Lorre και την υπέροχη Ellen Widmann είναι η πρώτη ταινία για serial killer. Μάλιστα ο σκηνοθέτης επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησε αληθινούς εγκληματίες ως κομπάρσους στη σκηνή του δικαστηρίου και σύμφωνα με τον βιογράφο του, Paul Jensen, 24 τέτοιοι κομπάρσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Βερολίνο στις αρχές του 1930, όταν η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από την ύπαρξη ενός τρομακτικού serial killer, που σκοτώνει μόνο παιδιά. Ο «δράκος» αυτός, καταφέρνει και ξεφεύγει συνέχεια και ο αριθμός των παιδιών που εξαφανίζονται μεγαλώνει. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιος μπορεί να είναι αλλά ο δολοφόνος έχει ένα χαρακτηριστικό: σφυρίζει πάντα έναν συγκεκριμένο σκοπό από ένα κομμάτι κλασικής μουσικής. Η αστυνομία κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να εντοπίσει τον δολοφόνο και ο υπόκοσμος της περιοχής αποφασίζει να αναλάβει δράση.

Σύντομα, ο δολοφόνος πέφτει στα χέρια των κακοποιών, οι οποίοι τον πάνε σε ένα λαϊκό δικαστήριο δικό τους, με σκοπό την αυτοδικία…

Πληροφορίες: Κινηματογράφος Αλκυονίς, new star art cinema, Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια), τηλ.210 8220008, 210 8220023, 210-8220076, εισιτήρια: 7 ευρώ, παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια 5 ευρώ, για ανέργους 3 ευρώ, οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων 10 ευρώ.