Docfest 2014: ντοκιμαντέρ με ελληνική υπογραφή

doc
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η γιορτή του ελληνικού ντοκιμαντέρ επιστρέφει για 8η χρονιά και μέχρι την Κυριακή 16 Νοεμβρίου σπεύσατε για ό,τι νεότερο στη μοναδική αυτή κινηματογραφική τέχνη.

Η αυλαία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest άνοιξε χθες με το αφιέρωμα στον Έλληνα σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη, με την προβολή της ταινίας του  «Η Σκιάχτρα» του 1985.

Σήμερα και μέχρι την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, το πρόγραμμα υπόσχεται εξίσου σημαντικές παρουσίες, αφιερώματα και προβολές. Συνολικά θα προβληθούν 80 ντοκιμαντέρ. Στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 71 ταινίες ντοκιμαντέρ παραγωγής 2013-2014, 24 μεγάλου  και 45 μικρού μήκους.

Οι Έλληνες κινηματογραφιστές αντλώντας θέματα από την σύγχρονη πραγματικότητα, μας παρουσιάζουν ιστορίες ζωής που αποκαλύπτουν, διερευνούν και αφυπνίζουν την συνείδηση τονίζοντας την αναγκαιότητα της κινηματογραφικής εικόνας και του κινηματογραφικού λόγου.

Φέτος, η  προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ -Στάθης Βαλούκος, Σταύρος Ιωάννου, Γιάννης Σολδάτος-επέλεξε συνολικά 48 ταινίες ντοκιμαντέρ για το Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ θεματικό φάσμα με 16 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 31 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ενώ ακολουθούν ακόμη 13 ταινίες ντοκιμαντέρ για το τμήμα «Πανόραμα».

Παράλληλα, φέτος την επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν στο φεστιβάλ 41 ταινίες-ντοκιμαντέρ και όπως κάθε χρόνο, στο επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η …νεανική πτυχή της τέχνης: η «Νεανική δημιουργία», που δίνει την ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με το ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ λειτουργούν ακόμη έκθεση κουστουμιών του Νίκου Κούνδουρου από το Ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έκθεση φωτογραφιών από τις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έκθεση με θέμα «Γλυπτά από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου» του Θεόδωρου Παπαγιάννη κ.λπ

Το φεστιβάλ έχει και πρόγραμμα συζητήσεων με θέματα όπως «Κινηματογραφικό εργαστήρι: Ρολάρει το ντοκιμαντέρ;» (Άγγελος Κοβότσος και Μαρία Λεωνίδα), «Έργα για τα μνημεία και τον άνθρωπο», «Η εκπαίδευση στο θέατρο», όπου θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος και ο ηθοποιός Θόδωρος Λάμψας και άλλα πολλά.

Το ταξίδι του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest ολοκληρώνεται με την απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Η Τελετή Λήξης είναι αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με αποσπάσματα από τη ζωή και το μουσικό έργο του από το αρχείο του σκηνοθέτη Σταύρου Ιωάννου ενώ θα η Κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει τα βραβεία στους νικητές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ με τα ειδικά αφιερώματα, τις τιμητικές εκδηλώσεις, τις παρουσιάσεις βιβλίων κ.λπ μπορείτε να το δείτε στην επίσημη σελίδα του Docfest.