Στην Τουρκία «ταξιδεύει» η «10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου

10i-mera
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η «10η μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 4ο Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο θα διεξαχθεί στην Τουρκία από τις 5 έως τις 19 Δεκεμβρίου, γεγονός που αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση για την πολυβραβευμένη ταινία.

Στη υπόθεση της δημιουργίας  του Βασίλη Μαζωμένου, ο Αλί, ένας Αφγανός μουσουλμάνος, ζει στην Αθήνα μοναχικά σ’ ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα. Η καθημερινότητά του είναι μονότονη. Κοιμάται, τρώει λιτά και προσεύχεται.

Η μοναδική του διασκέδαση είναι το άθλημα του kick boxing, για το οποίο προπονείται στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας που διαμένει. Για να επιβιώσει μαζεύει παλιοσίδερα από τα σκουπίδια, που τα συγκεντρώνει σ’ ένα καρότσι super market, το οποίο σέρνει στους δρόμους. Όμως, δεν είναι μόνο οι μνήμες από την πατρίδα του, την οικογένειά του και το κορίτσι του, που τον κατακλύζουν…

Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στον Βασίλη Μαζωμένο και είναι μια παραγωγή των Horme pictures και  X-rated, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της  ΕΡΤ.

Η «10η μέρα» έχει βραβευτεί με το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου το 2012. Συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό του Fantasporto International Film Festival το 2013, είχε τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απέσπασε τρία βραβεία στο London Greek Film Festival την ίδια χρονιά. Ακόμα, κέρδισε το ειδικό βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου το 2013.

Το 4ο Φεστιβάλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που διοργανώνεται από την Ε.Ε., πραγματοποιείται με αφορμή τη 10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Άγκυρα (EUD), σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τους  πολιτιστικούς τους φορείς, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου μέσω του πολιτισμού και του κινηματογράφου, οργανώνει την προβολή επιλεγμένων κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, που πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις (πάνελ, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης).

naftemporiki.gr