«Daisies»: δυο παλιοκόριτσα από τα sixties

daisies-duo-paliokoritsa-apo-ta-sixties

ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Θερινό σινεμά με κοριτσίστικο άρωμα και φόντο την πολύχρωμη δεκαετία των ‘60’ς: η ταινία «Daisies» της Βέρα Τσιτίλοβα παρουσιάζεται στο Bios προς τέρψιν των σινεφίλ.

Μια ταινία σταθμός για το φεμινιστικό κίνημα, βγαλμένη από τη μαγική δεκαετία του ’60 προβάλλεται στο θερινό σινεμά του Bios, στις 24 Ιουνίου. Πρόκειται για την ταινία «Daisies» (1966) («Μαργαρίτες») της Βέρα Τσιτίλοβα, ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του «νέου τσέχικου κινηματογράφου».

Φευγάτο χιούμορ, σουρεαλιστική αισθητική και μια νότα νεανικής οργής ταιριαστής με την ταραγμένη αυτή δεκαετία. Η Τσιτίλοβα, θεωρείται πλέον μια από τις πιο ταλαντούχους δημιουργούς του ευρωπαϊκού σινεμά και ιδιαίτερα του λεγόμενου πρώην ανατολικού μπλοκ. Ταινίες της έχουν προβληθεί κατά καιρούς σε φεστιβάλ και κινηματογραφικά αφιερώματα. Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε και πάλι μια από τις πιο χαρακτηριστικές δουλειές της, στον κύκλο θερινών προβολών που διοργανώνει το Bios στην ταράτσα του. Μάλιστα οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θέλουν να ακούν τον ήχο της ταινίας ή το dj set των «Νο!», οι οποίοι θα παίζουν μουσική κατά τη διάρκεια της προβολής.

Η νεανική περιπέτεια «Daisies» της Βέρα Τσιτίλοβα ξετυλίγει την εξωφρενική ιστορία δύο «τρομερών» κοριτσιών με στυλ και συνείδηση. Οι δύο συνονόματες πρωταγωνίστριες πεπεισμένες ότι ο κόσμος είναι κακός αποφασίζουν να είναι κι αυτές κακές. Έτσι βγαίνουν με άντρες που τους κάνουν πανάκριβα δείπνα, κάνουν πικ- νικ στο κρεβάτι τους και βάζουν το διαμέρισμα τους φωτιά. Το τέλος πλημμυρισμένο από ενοχές και βία σε μεγάλη κλίμακα, δίνει στον θεατή αρκετή τροφή για σκέψη.

Πληροφορίες: Bios, Πειραιώς 84, τηλ. 2103425335. Στις 24 Ιουνίου, ώρα έναρξης: 21:30. Είσοδος: 2 ευρώ.