Το παράνομο εμπόριο των ελληνικών αρχαιοτήτων στην οθόνη

kukloma
ΤΡΙΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

«Το Κύκλωμα» είναι το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη, που μιλά ανοιχτά για το παράνομο διεθνές εμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων, τους μεσάζοντες και τους λαθρεμπόρους σε υποθέσεις, που συγκλόνισαν τη χώρα από το 1972 έως το 2003.

Το επίκαιρο και βραβευμένο ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή του Γιάννη Κασπίρη, θα προβληθεί την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός «ΠΕ.Α.Π.».

To Κύκλωμα παρουσιάζει μια μεγάλη έρευνα γύρω από το παράνομο διεθνές εμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων και συνδυάζει τις αποκαλύψεις με την εισδοχή στον κόσμο των συλλεκτών, των δημοπρασιών και των μουσείων, αλλά και των μεσαζόντων αρχαιοκαπήλων μαζί με την προβολή αριστουργημάτων τέχνης που ενεπλάκησαν σε κλοπές ή λαθρεμπόριο σε συγκεκριμένες υποθέσεις από το 1972 έως το 2003.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών ΑΓΩΝ (2006), βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες (καλύτερη ταινία, καλύτερο σενάριο, καλύτερη αφήγηση, ειδική μνεία) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Βίντεο του Archaeology Channel (Όρεγκον, ΗΠΑ, Μάιος 2007) ενώ ήταν υποψήφιο για το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ στην κατηγορία Current Affairs στα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά βραβεία Prix Europa (Βερολίνο, Νοέμβριος 2007).

Τη βραδιά θα ανοίξουν η Ελεάννα Κωνσταντά (φωνή - κιθάρα) με την 'Εφη Παπαδοπούλου (φωνή).

Πληροφορίες: Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, Χρ. Σμύρνης και Ρ. Φεραίου, Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης, Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 στις 8. 0 το βράδυ, είσοδος ελεύθερη.