Φεστιβάλ αλληλεγύης με παλαιστινιακές ταινίες

salt
ΤΡΙΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στις 29 Νοεμβρίου, η New Star, έχει ετοιμάσει ένα ειδικό αφιέρωμα στον ξεχωριστό αυτό κινηματογράφο.

Ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό,  που θα διαρκέσει από την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου ως την  Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στον Κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX, με τρεις ταινίες σταθμούς του παλαιστινιακού σινεμά.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβάλλονται καθημερινά 3 ταινίες  με καθημερινές προβολές στις 18.00, στις 20.00 και στις 22.00 αντίστοιχα,  για την Παλαιστίνη, ξεκινώντας από «Το Αλάτι της Θάλασσας» (2008) σε σενάριο και σκηνοθεσίας της Annemarie Jacir με τους Suheir Hammad, Saleh Bakri, Riyad Ideis.

Η ταινία σε συμπαραγωγή Παλαιστίνης, Βελγίου, Γαλλίας, Ισπανίας και Ελβετίας, ήταν η υποψηφιότητα της Παλαιστίνης για το Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2009 ενώ είχε επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών.

Επόμενη ταινία του Φεστιβάλ είναι το φιλμ «Κάτω από τις Βόμβες» (2007) σε σκηνοθεσία Philippe Aractingi και σενάριο του ίδιου σε συνεργασία με τον Michel Leviant. Οι πρώτες σκηνές της ταινίες γυρίστηκαν δέκα μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Λίβανο. Έπειτα, ο σκηνοθέτης έφυγε για τη Γαλλία κι επέστρεψε, μετά το τέλος των εχθροπραξιών, για να ολοκληρώσει την ταινία μέσα σε 11 μέρες. Με ένα μινιμαλιστικό σενάριο που διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τέσσερις μόνο ηθοποιούς και την κάμερα στον ώμο, ο σκηνοθέτης και το επιτελείο του φιλμάρουν το επικίνδυνο ταξίδι.

Η ταινία που κλείνει το φεστιβάλ αλληλεγγύης είναι το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Palestine Blues» (2008) του Nida Sinnokrot. Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ECOCINEMA, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου DOCUSUR, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου AMAL, Διεθνές Βραβείο για Διακριθέν Ντοκιμαντέρ και Ρεπορτάζ, Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βραβείο στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονπελιέρ είανι οι τιμητικές διακρίσεις της ταινίας που διηγείται την ιστορία ενός χωριού που ζει στην απόλυτη σύγχυση, απόγνωση και απελπισία, αλλά παρόλα αυτά με χιούμορ και ποιητικότητα.

Τα γυρίσματα είχαν διάρκεια πάνω από 6 μήνες και επικεντρώθηκαν στο Jayyous, ένα χωριό με ανθρώπους που είχαν ως κύρια ασχολία τη γη και την καλλιέργειά της. Προκειμένου οι Ισραηλινοί να σηκώσουν ένα τείχος "ασφαλείας" στην κατεχόμενη Παλαιστίνη δεν δίστασαν όχι μόνο να καταστρέψουν τη γη αλλά έφτασαν να γκρεμίζουν ακόμη και τα σπίτια τους. Ο αγώνας των Παλαιστίνιων για επιβίωση κινηματογραφείται με τόσο ανθρώπινο και ρεαλιστικό τρόπο για να υπενθυμίσει όσα τα ΜΜΕ φροντίζουν συχνά να ξεχνιούνται.

Πληροφορίες: Κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX, Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.: 2103811147, 2103841689, Από Πέμπτη 27 Νοεμβρίου ως Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, καθημερινές προβολές στις 18.00, 20.00 και 22.00, γενική είσοδος 5 ευρώ, άνεργοι 3 ευρώ.