James Cameron: Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό

avatar
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τον James Cameron ποτέ δεν τον συμπάθησα ως σκηνοθέτη. Αναγνωρίζω ότι στη δουλειά του είναι …master στα blockbuster. Του αναγνωρίζω επίσης ότι ξέρει πολύ καλά πώς να δημιουργεί και να εκμεταλλεύεται την τεχνολογία προς όφελος των σεναρίων του αλλά μέχρι εκεί.

Ναι, έχει κάνει υπερβάσεις, δίνοντας νέες κατευθύνσεις σε ταινίες τέτοιου είδους αλλά και γενικότερα στις χολιγουντιανές παραγωγές, αλλά προσωπικά δε θεωρώ ότι σκηνοθετικά είναι κάτι το σπουδαίο. Αν δεν υπήρχε η τεχνολογία, μάλλον δε θα έκανε ταινίες. Προσωπική εκτίμηση, που ελάχιστη σημασία έχει. Η τεχνολογία υπάρχει και το ίδιο ισχύει και για τις ταινίες του.

Πλέον ο James Cameron, που μας έχει συνηθίσει σε υπερβολικές εκφράσεις για την ίδια του τη δουλειά (ναι, ψωνίστικες θα έλεγα αλλά δεν το λέω), περιμένει από εμάς, ως κοινό να μείνουμε με ανοιχτό το στόμα όταν δούμε τι μας ετοιμάζει στα 3 σίκουελ του Avatar.

«You will s**t yourself with your mouth wide open. I can tell you one thing about them, they’re gonna be b**chin» είπε και δεν το μεταφράζω, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Empire. Ναι, οι προσδοκίες είναι πολλές. Ίσως και υπερβολικές. Μάλλον ο κύριος Cameron, όσο καλός και αν είναι σε αυτό που κάνει, δεν υπολογίζει ότι αυτός ο υπέρμετρος ενθουσιασμός ενδεχομένως να εκληφθεί ως υπεροψία από κάποιους (συμπεριλαμβανομένης και της υποφαινόμενης), που όσο να 'ναι, δεν πολυενθουσιάστηκαν από το πρώτο Avatar.

Και μη με παρεξηγήσετε. Δε λέω ότι δε μου άρεσε. Απλά μου φάνηκε σα μία πολυδάπανη υπερπαραγωγή, που στην ουσία του πράγματος δεν έλεγε και πολλά. Με απλά λόγια, μία ταινία με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και αυτοσκοπό.

Ο James Cameron, προφανώς κατενθουσιασμένος με τη συνέχεια που μας ετοιμάζει, ολοκληρώνει αυτήν την εποχή τα σενάρια των ατιτλοφόρητων ακόμα Avatar 2,3, και 4 (μαζική παραγωγή, βλέπετε) στη Νέα Ζηλανδία αλλά κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό τις ιστορίες, που θα μας διηγηθεί.

Συναντήθηκε μάλιστα με τους σεναριογράφους Josh Friedman, Amanda Silver, Shane Salerno και Rick Jaffa και με ευχάριστη διάθεση δήλωσε αργότερα «Ήξερα ότι αν τους ανέθετα τα προσχέδια πριν να είναι η κατάλληλη ώρα, θα αποσυντονίζονταν κάθε φορά που θα μιλούσαμε για άλλη ταινία». Και εδώ επιβεβαιώνει αυτό που έλεγα πριν περί υπέρμετρου ενθουσιασμού, αν όχι εγωκεντρισμού.

Πάντως, στα σίκουελ επιστρέφουν οι πρωταγωνιστές Sam Worthington και Zoe Saldana στους ρόλους των Jake Sully και Neytiri, αντίστοιχα, ενώ και η Sigourney Weaver, αν και πέθανε στην πρώτη ταινία, αναμένεται να «αναστηθεί» σύμφωνα με το σενάριο του Cameron. Παρά τις όποιες αντιπάθειες ή συμπάθειες βέβαια, το Avatar, παραμένει το φιλμ με τις μεγαλύτερες εισπράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο  με 2.8 δισ. δολάρια, με τον «Τιτανικό», πάλι του Cameron να περνά στη δεύτερη θέση με εισπράξεις 2.2 δισ. δολάρια.

Το πρώτο σίκουελ του Avatar αναμένεται να βγει στις αμερικανικές αίθουσες τα Χριστούγεννα του 2016.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]