Νίκος Παπατάκης: αφιέρωμα στον αναρχικό ποιητή

papatakis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Παπατάκη, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να παρουσιάσει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον ξεχωριστό Έλληνα δημιουργό, που άφησε πολύτιμο κινηματογραφικό έργο.

Το αφιέρωμα, που θα διαρκέσει από τις 11 ως τις 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΕΚΚ και το CNC-Archives françaises du film και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Πρόκειται για την έκτη εκδήλωςη, που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο Νίκος Παπατάκης υπήρξε μια μυθική μορφή της σύγχρονης πολιτιστικής ιστορίας της Γαλλίας, με την δράση του να αποτελεί σημείο αναφοράς στην καλλιτεχνική και πνευματική αναγέννηση του μεταπολεμικού Saint-Germain.

Αναλυτικότερα, το αφιέρωμα περιλαμβάνει 10 ταινίες: 6 σε σκηνοθεσία Νίκου Παπατάκη, 2 ταινίες με τον Νίκο Παπατάκη ως παραγωγό και δύο 2 ντοκιμαντέρ για τον Έλληνα δημιουργό. Στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη που θα προβληθούν (οι περισσότερες σε 35mm), σημειώστε πως θα παιχτούν και οι δύο βερσιόν του Gloria Mundi, εκείνη του 1974 κι εκείνη του 2005.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την Δευτέρα 15/12 με προσωπικότητες που γνώριζαν καλά το έργο του Νίκου Παπατάκη.

«Στην σκοτεινή περίοδο της αποστασίας ένας αιώνιος έφηβος δυναιμικό ςκαι χιουμορίστας προσγειώθηκε στο άνυδρο τοπίο της Αττικής και κατέκτησε όλους όσους γνώριζε στο πέρασμά του. Αυτός ήταν ο Νίκος Παπατάκης, ο θρύλος του Rose Rouge, παντρεμένος με την γοητευτική Ανούκ Αιμέ που επιστρέφει σε μια πατρίδα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ για να γυρίσει τους συγκλονιστικούς Βοσκούς (1967). Το 1963 είχε ήδη ταράξει τα νερά της Γκωλικής Γαλλίας μεταφέροντας στην οθόνη τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, με την ταινία του Οι άβυσσοι μια ελεύθερη διασκευή του εγκλήματος των αδελφών Παπέν.

ΤΟ έκλημα αυτό είχε ήδη γοητεύσει τους Σουρεαλιστές και τον Ζακ Λακάν αλλά και η μεταφορά του θα ερμηνευτεί από τον Σαρτρ και την Μποβουάρ σαν μια σαδική και επαναστατική χειρονομία. Ο Παπατάκης δεν θα σταματήσει να διαβαίνει το δύσβατο και μοναχικό του δρόμο με άλλες τρεις σημαντικές ταινίες:, Gloria Mundi (1974), Η φωτογραφία (1986), και Οι Ισορρπιστές (1991). Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του σε μια περίοδο οδύνης, κρίσης και περισυλλογής, το καθήκον να ξαναδιαβάσουμε το έργο του αναρχικού ποιητή γίνεται επιτακτικό», όπως γράφει χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού.

Πληροφορίες: Ταινιοθήκη Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, (Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα, τηλ. 210 36 09 695, 36 12 046, fax: 210 3628468, [email protected], www.tainiothiki.gr, facebook.com/tainiothikigr, http://papatakis.tainiothiki.gr, 11-17 Δεκεμβρίου.