Κινηματογραφική διαδρομή στην Αθήνα

athina Άγγελος Φρατζής
ΤΡΙΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει την Κινηματογραφική Αθήνα στο πλαίσιο του «Re-think Athens: Αστικές προκλήσεις 2014-15», ακολουθώντας μία κινηματογραφική διαδρομή μέσα στα μονοπάτια της ιστορίας της πόλης μας.

Ο κινηματογράφος γεννήθηκε μέσα στις μητροπόλεις. Τώρα, τους αποδίδει ένα φόρο τιμής καταγράφοντας την ιστορία τους. Και μαζί τη δική του. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις», που την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 19.00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την πολεοδομική εξέλιξη, τους μετασχηματισμούς του αστικού χώρου και τις αρχιτεκτονικές μεταβολές των μεγαλουπόλεων. Ακόμη περισσότερο, οι κινηματογραφικές αφηγήσεις αποτυπώνουν τις κοινωνικές συνθήκες, τα κυρίαρχα πρότυπα διαβίωσης και το πνεύμα κάθε εποχής.

Ο εμπορικός κινηματογράφος της δεκαετίας του 1960 αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οχήματα διάδοσης του μοντερνισμού στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση των νέων προτύπων διαβίωσης. Ελάχιστα χρόνια αργότερα, ο πειραματικός κινηματογράφος της μεταπολίτευσης αποτύπωσε τα προβλήματα των ελληνικών πόλεων, κατέγραψε την αίσθηση αποξένωσης και μετατράπηκε σε ένα ισχυρό μέσο κριτικής του ελληνικού αστικού μοντέλου. 

Η εξέλιξη της ελληνικής πόλης συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο κινηματογραφικής διερεύνησης μέχρι τις μέρες μας. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της πόλης και η κρίση της αστικής οικογένειας αποτελούν βασικές θεματικές των νεώτερων κινηματογραφικών αφηγήσεων. Αντίστοιχα, η αποσύνθεση του αθηναϊκού κέντρου, οι μετασχηματισμοί των προαστίων και η κρίση του αστικού διαμερίσματος, αποτυπώνονται με τον πλέον εύσχημο τρόπο μέσα από τον κινηματογραφικό φακό των νεώτερων δημιουργών.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: François Penz: Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Κινούμενης Εικόνας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Cambridge, Λυδία Παπαδημητρίου, Senior Lecturer in Film Studies στο Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Άγγελος Φραντζής, Κινηματογραφιστής, ενώ τον συντονισμό έχει αναλάβει ο Νικόλας Σουλιώτης, Κοινωνιολόγος, Ερευνητής ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών), με τη επιμέλεια να ανήκει στον Πάνο Δραγώνα, Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση ενώ για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Παράλληλα, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση σε ζωντανή αναμετάδοση στο επίσημο site της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014  στις 19:00, στα ελληνικά ή αγγλικά.

Πληροφορίες: Στέγη Γραμμάτων κα Τεχνών, www.stg.gr, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 19.00.