O Aleksandr Sokurov και η Φύση της Εξουσίας

faust
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Από την Πέμπτη 18/12 έως την Τετάρτη 24/12 στον νεο-ανακαινισμένο ιστορικό κινηματογράφο ΣΤΟΥΝΤΙΟ new star art cinema, ο Aleksandr Sokurov αποκαλύπτει τη δική του «Φύση της Εξουσίας».

Η τετραλογία του σπουδαίου δημιουργού (H Φύση της Εξουσίας) περιλαμβάνει τις ταινίες Faust, Ο Ήλιος, Ταύρος και Μολώχ, οι οποίες θα προβάλλονται κάθε βράδυ (μία κάθε φορά) στις 21.30.

Τέσσερα πορτρέτα, τέσσερις εμβληματικές φυσιογνωμίες που σφράγισαν την ανθρώπινη μοίρα, από τον Χίτλερ, στον Λένιν, τον Χιροχίτο και από εκεί στην μυθική μορφή του Faust, οι λυρικές ταινίες του πολυβραβευμένου Aleksandr Sokurov εξηγούν τη σχέση του με την εξουσία.

«Κάνω ταινίες για ανθρώπους που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Δείχνουν να κατέχουν την υπέρτατη εξουσία. Όμως, η ανθρώπινη αδυναμία και τα πάθη, τους επηρεάζουν περισσότερο από την θέση τους και τις περιστάσεις. Οι ανθρώπινες ποιότητες κι ο χαρακτήρας είναι πιο δυνατά οποιαδήποτε ιστορική συγκυρία.» έχει πει ο ίδιος.

Αναλυτικότερa, το Faust, βραβευμένο με Χρυσό Λιοντάρι-Φεστιβάλ Βενετίας 2011, είναι βασισμένο στο ομώνυμο έπος του Johann Wolfgang Goethe και αποτελεί την τελευταία ταινία από την τετραλογία «H Φύση της Εξουσίας».

Aleksandr Sokurov.

Με επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2005, Ο Ήλιος είναι το τρίτο κεφάλαιο, μία εκθαμβωτικά διαισθητική σπουδή πάνω στον αυτοκράτορα Χιροχίτο και ο Ταύρος, με υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών του 2001 είναι μία μελέτη πάνω στην απόλυτη Ρώσικη φυσιογνωμία: τον Λένιν και η δεύτερη ιστορία της τετραλογίας.

Όλα, ωστόσο, ξεκίνησαν το με την πιο τρομακτική φυσιογνωμία του 20ου αιώνα: τον Χίτλερ. Η ταινία Μολώχ, που κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών το 1999 είναι μία συγκλονιστική ταινία. Δεν είναι τυχαίο που ο Ingmar Bergman είπε για τον Ρώσο δημιουργό «Ο Sokurov σπάει τους κανόνες σε κάθε επίπεδο, οι δημιουργίες του είναι απρόσμενα γοητευτικές».

Πληροφορίες: Τετάρτη 17 ως Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, στις 21.30, Στούντιο new star art cinema, Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής, Τηλ 210-8640054.