Κριτική ταινίας: Χόμπιτ: Η Μάχη Των Πέντε Στρατών

hobbit
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Αυτή η αίσθηση που κάτι τελειώνει, ενδεχομένως οριστικά, ενώ αποτέλεσε σημείο καμπής για τη ζωή σου. Ένα συγκρότημα που το ακούς από πιτσιρικάς, με τις καλές του και τις κακές του στιγμές. Μια σειρά βιβλίων που σου πήρε χρόνο να τα διαβάσεις και έβγαιναν πάνω σε κρίσιμες ηλικίες της νεαρής ζωής σου. Βιντεοπαιχνίδια σε συνέχειες που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους.

Έτσι και οι ταινίες του Peter Jackson για τα χρονικά της Μέσης Γης γαλούχησαν τη γενιά μου, απενοχοποίησαν την επική φαντασία βγάζοντάς την από τα δωμάτια των γοητευόμενων από το φανταστικό εφήβων και δίνοντάς τες στο ευρύ κοινό προκειμένου να τις λατρέψει. Η δεύτερη τριλογία, αυτή του Χόμπιτ, τελειώνει φέτος και πλέον δε θα έχουμε τι να περιμένουμε τα επόμενα Χριστούγεννα στους κινηματογράφους.

Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για τις διαφορές βιβλίου και ταινίας καθώς πάει πάνω από μια δεκαετία από τότε που το διάβασα και εδώ βρίσκομαι για να κρίνω το αν λειτουργεί αυθύπαρκτα ως ταινία, όχι αν ο δημιουργός τηρεί ακέραια το γραπτό, αυτές είναι κουβέντες που αφορούν σε οπαδικά κριτήρια.

Από κινηματογραφικής σκοπιάς, έχω να τονίσω ότι όλα είναι όπως τα περιμέναμε, τα καλά και τα κακά του franchise, η τροπή της ιστορίας, τα πληθωρικά σκηνικά (ψηφιακά και μη), καθώς και οι σκηνές σήματα κατατεθέντα του ύστερου Jackson. Σίγουρα, υπάρχουν στιγμές που εύχεσαι η ομάδα των νάνων, πέραν των βασικών εξ αυτών να είχε λίγη παραπάνω προσωπικότητα και να μην περιοριζόταν απλά σε υπερφίαλες σκηνές μάχης.

Να μπορούσε το δημιουργημένο για τις ανάγκες της ταινίας ρομάντζο να μην είναι τόσο γραφικό και ίσως έξω από το τολκινικό πνεύμα. Γενικώς να είχε μια φειδώ σε σημεία. Αλλα ας μη στρουθοκαμηλίζουμε, ξέρουμε το στυλ του Jackson, ξέρουμε πάνω-κάτω τι θα δούμε και αυτά είναι «ελαττώματα» αναμενόμενα. Γιατί από ‘κει και πέρα, η τελευταία του ταινία κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορία του Bilbo Baggins.

Με μπόλικη δράση, επικές σκηνές που δημιουργούν ανατριχίλες, διασκέδαση στην πιο αγνή της μορφή. Δε σας κάλυψε η δράση των προηγούμενων δύο ταινιών; Εδώ θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω. Επιζητήσατε ένα πυκνότερο σκοτάδι, όσο δηλαδή αυτό μπορεί να υπάρξει στο παραμυθένιο Χόμπιτ; Θα το βρείτε. Και, φυσικά, ξέροντας πως έτσι τελειώνει ένας μεγάλος κινηματογραφικός κύκλος, φροντίζει να δημιουργήσει μια «λούπα», παραπέμποντας άμεσα στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, φροντίζοντας αυτός ο κύκλος στο μυαλό των οπαδών του να μη διακοπεί έτσι σύντομα, μα να μπορέσουν νοητά να ξαναξεκινήσουν τα πάντα από την αρχή.

Μη ζητάτε υψηλά νοήματα και ακριβέστατες μεταφορές σε κάτι που δεν τα χρειάζεται. Αφεθείτε σε αυτό και επιτρέψτε του να σας προσφέρει ένα –προσωρινά- τελευταίο ταξίδι στον κόσμο που αγαπήσατε. Γιατί έχει κάθε καλή διάθεση να το κάνει.

Δείτε το τρέιλερ, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Peter Jackson. Πρωταγωνιστούν: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Evangeline Lilly. Στους κινηματογράφους από τη Village Films.

Φοίβος Κρομμύδας