Δε γίνονται Χριστούγεννα χωρίς αυτές τις ταινίες

love-actually
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή για τα παιδιά. Το δέχομαι, αλλά και εμείς οι μεγαλύτεροι τι θα κάνουμε;

Υπάρχουν μερικές ταινίες που πετυχαίνουν να γεφυρώσουν αυτό το θεωρητικό χάσμα, που μας προβληματίζει. Είναι οι κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες, που δεν αντέχεις να δεις άλλη εποχή του χρόνου. Αλλά τα Χριστούγεννα δεν είναι τα ίδια αν δεν τις δεις.

Το Love Actually είναι μία από αυτές. Μία από τις καλύτερες, ίσως και υποτιμημένες ρομαντικές κομεντί, με βασικό πυρήνα τις χριστουγεννιάτικες μέρες. Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Martin Freeman, Keira Knightley , Chiwetel Ejiofor κ.α συναινούν στις εορταστικές προθέσεις του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Richard Curtis. Και το παραμύθι ξεκινά.

Scrooged (Πάρτυ Φαντασμάτων στα ελληνικά) και ο υπέροχος - σχεδόν ειρωνικός - Bill Murray μισεί τα Χριστούγεννα. Εγωκεντρικός, κακός από ανάγκη όπως φαίνεται και από τη φύση του, κυνικός πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά του Christmas Carol του Ντίκενς. Τα φαντάσματα του παρελθόντος, του μέλλοντος, όλα τον επισκέπτονται και τον αναγκάζουν να αλλάξει την οπτική του σε μία αξέχαστη κωμωδία του Richard Donner από το μακρινό 1983.

Το Home Alone είναι ό,τι πιο αναμενόμενο για τα Χριστούγεννα. Δεν είναι καλή ταινία, για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά είχε καλό σενάριο, καλή ιδέα, ένα δαιμόνιο πιτσιρίκι, τον Macaulay Culkin, που αγάπησαν γονείς και παιδιά και κάπως έτσι ήρθε το franchise, μέχρι που ξέφτισε. Πρόλα αυτά είναι κλασική ταινία των ημερών.

Αν ανήκετε σε εκείνη τη γενιά του '80, δε μπορεί παρά να περιμένετ πώς και πώς για να δείτε μία ακόμα φορά τα αγαπημένα Gremlins. Η ταινία τρόμου – σχεδόν- του Joe Dante από το 1984 με κανέναν στην ουσία γνωστό ηθοποιό- τουλάχιστον σήμερα- κέρδισε κάθε έφηβο. Ο έφηβος αυτός λοιπόν, ενηλικιώθηκε πλέον για τα καλά αλλά οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται. Όπως και οι βασικοί κανόνες των Gremlins: 1) μην ta αφήσεις δίπλα στο νερό, 2) ούτε σε έντονα φώτα και 3) και σε καμία περίπτωση μην τα ταΐσεις μετά τα μεσάνυχτα.

Το 1989 οι Chevy Chase, Beverly D. Angelo, Juliette Lewis και Johnny Galecki, όλοι με λαμπρές καριέρες μέχρι και σήμερα ήταν η οικογένεια Griswold, που αποφάσισε να κάνει τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές της (Christmas Vacation) υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Jeremiah S. Chechik.  Η ταινία είναι σχεδόν βλακώδης με απρόοπτα που είναι αδύνατο να συμβούν. Όλη αυτή η υπερβολή όμως με τις υπέροχες κωμικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της, την κατατάσσουν στα must see των ημερών.

Ένα από τα πιο κλασικά animation είναι σίγουρα το Polar Express (2004) του Robert Zemeckis. Μία ωραία, πρωτότυπη ιστορία με δράση, αν και όχι τόσο παιδική όσο φαίνεται.

Στην περίπτωση δε, που θέλετε να δείτε οπωσδήποτε animation, το Frozen των Chris Buck και Jennifer Lee σίγουρα θα σας ανταμείψει. Το χιόνι κυριεύει την οθόνη, η αγάπη μεταξύ της Anna και της Elsa είναι παραδειγματική, συγκινητική και με αίσιο τέλος, όπως ακριβώς πρέπει να είναι αυτές τις μέρες. Στην παρέα τους ο Sven, o Kristoff και ο αγαπημένος Olaf κάνουν την ιστορία πιο διασκεδαστική. 

Let it go, let it go
Turn away and slam the door
I don't care
what they're going to say
Let the storm rage on.
The cold never bothered me anyway.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]