3 τηλεοπτικές σειρές που με κέρδισαν φέτος

true-detective JIm Bridges
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το Sons of Anarchy δυστυχώς μας αποχαιρέτησε, το Game of Thrones ευτυχώς συνεχίζεται και οι τηλεοπτικές σειρές διανύουν την καλύτερη εποχή τους.

Άξιοι συνεχιστές υπάρχουν αλλά εγώ θα σας μιλήσω για αυτές που κέρδισαν τη δική μου προσοχή.

Φυσικά εν αρχή ην το True Detective. Χορταστικό μυστήριο σε υπόθεση και χρόνο, καθώς το κάθε επεισόδιο διαρκεί 55 λεπτά. Ο Matthew McConaughey και ο Woody Harrelson σε μία ακόμα συνεργασία. Στην καλύτερή τους. Η σειρά αυτή ανέβασε σημαντικά τον πήχη και με το κοινό να αναζητά όλο και περισσότερο αστυνομικό δαιμόνιο, σκοτεινά εγκλήματα και έξυπνο σενάριο κέρδισε τους πάντες.

Και εμένα μένα μέσα σε αυτούς. Πέρα από τις υπέροχες σχεδόν αναπάντεχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους, αυτό που έκανε την ειδοποιό διαφορά θεωρώ ότι είναι η σκηνοθεσία του. Τελείως κινηματογραφική και σε καμία περίπτωση η γνωστή τηλεσκηνοθεσία με όσα "κακά" έφερε μέχρι πρόσφατα αυτός ο όρος. Καμία προχειρότητα, προσεγμένα πλάνα, μυστηριώδης ατμόσφαιρα που η φωτογραφία της σειράς ανέδειξε με μοναδικό τρόπο.

Μία ιστορία διαλεύκανσης ενός εγκλήματος με θρησκευτικές διαστάσεις. Κάθε επεισόδιο είχε να "μπλέξει"¨και έναν ακόμα ένοχο. Στοιχεία που αναδύονταν αργά και βασανιστικά μέχρι να θεωρήσεις τους πάντες ύπoπτους. Ακόμη και τους βασικούς πρωταγωνιστές. Κυρίως αυτούς. Και όλα αυτά από τις δικές τους αφηγήσεις. Συγκρούσεις, εκπλήξεις και στο τέλος η κάθαρση. Ας ελπίσουμε ότι και ο δεύτερος κύκλος θα μας ικανοποιήσει εξίσου.

Το How to get away with murder βάδισε στα ίδια εγκληματικά βήματα. Μία καθηγήτρια νομικής επιλέγει 5 φοιτητές της για να συνεργαστεί σε διάφορες υποθέσεις που αναλαμβάνει. Αυτή είναι η Viola Davis. Μόνιμα θυμωμένη και με μία βαθιά στενοχώρια στο πρόσωπό της. Μία θλιμμένη γυναίκα, δυναμική επαγγελματίας, ασταμάτητη και ανελέητη σε ό,τι αφορά στη δουλειά της.

Κι όμως. Στην ουσία δε διαφέρει από κάθε ανασφαλή, φοβισμένη γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με καθημερινά προσωπικά και συζυγικά διλήμματα. Η σειρά ενδεχομένως να κουράσει σε κάποιο σημείο, με τα επανειλημμένα flashback ενός εγκλήματος που εκτυλίσσεται παράλληλα και φέρει τη συνέργεια όλων των πρωταγωνιστών. Το τέλος όμως δικαιώνει το θεατή.

Η δημιουργός Shonda Rhimes εξάλλου είναι παλιά γνώριμος της τηλεοπτικής επιτυχίας. Από το Grey's Anatomy είχε δείξει δείγματα και προθέσεις. Ευχή όλων, να συνεχίσει η σειρά με το ίδιο αμείωτο σασπένς.

Το Fargo είναι η τηλεοπτική (σχεδόν) μεταφορά του ομότιτλου κινηματογραφικού έργου των αδερφών Coen. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι είναι η τηλεοπτική μεταφορά ενός φιλμ που κέρδισε ένα Oscar σεναρίου για τους Ethan και Joel Coen και ένα Oscar πρώτου γυναικείου ρόλου για την εκπληκτική ερμηνεία της Frances McDormand.

Το ρόλο αυτό στη μικρή οθόνη τον αναλαμβάνει ο Billy Bob Thornton. Δίπλα του ο Martin Freeman που ξέρει πολύ καλά πώς να χειρίζεται το τηλεοπτικό έγκλημα. Μη ξεχνάτε ότι έχει συμπρωταγωνιστήσει ως Dr.Watson δίπλα στον Benedict Cumberbatch, τον Sherlock Holmes, σε μία επίσης τηλεοπτική παραγωγή που άλλαξε τα δεδομένα (τα νέα επεισόδια αυτής της σειράς μάλιστα αναμένονται το 2016).

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η εκδοχή αυτή του Fargo ίσως να είναι καλύτερη από την πρωτότυπη κινηματογραφική. Ίσως και να έχουν δίκιο. Το μέλλον θα δείξει. Πάντως εγώ δηλώνω ικανοποιημένη απόλυτα σε τηλεοπτικό μυστήριο για τη χρονιά που τελειώνει.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]