Πέθανε η πρωταγωνίστρια του Dolce Vita, Anita Ekberg

ekberg
ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

H θρυλική ηθοποιός από τη Σουηδία, Anita Ekberg, που πρωταγωνίστησε στην κλασική ταινία του Federico Felini «La Dolce Vita» (Γλυκιά Ζωή), απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών.

Η Anita Ekberg, γνωστή με το ψευδώνυμο The Iceberg, άφησε την τελευταία της πνοή σε μία κλινική στο Ρόκα ντι Πάπα, στην επαρχία της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν. Η δικηγόρος της, Ekberg, Patrizia Ubaldi, επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της ηθοποιού, λέγοντας ότι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο μετά τα Χριστούγεννα.

Η Ekberg είχε προσελκύσει από πολύ μικρή ηλικία πάνω της τα φλας της δημοσιότητας, όταν το 1950, σε  ηλικία 19 ετών, στέφθηκε σε διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Σουηδία». Το έκτο από τα συνολικά οκτώ παιδιά της οικογένειας είχε γεννηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου του 1931 στο Μάλμε της Σουηδίας. Τόσο η μητέρα της όσο και οι φίλοι της την παρότρυναν να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς ομορφιάς και η επιτυχία της την οδήγησε σύντομα στις ΗΠΑ με την ελπίδα να γίνει «Μις Κόσμος».

Αν και δεν τα κατάφερε, αναμφίβολα δεν πέρασε απαρατήρητη από τον σκηνοθέτη Russ Meyer, τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο παραγωγό Howard Hughes και τον ηθοποιό - παραγωγό John Wayne. Το 1956 πήγε για πρώτη φορά στην Ιταλία για να εμφανιστεί στο «Πόλεμος και Ειρήνη» με συμπρωταγωνιστές της την Audrey Hepburn και την Henry Fonda. Η ομορφιά της ήταν αυτή που τράβηξε την προσοχή του Fellini, ο οποίος είδε στο πρόσωπό της τη μοιραία γυναίκα που θα «μάγευε» τον Marcello Mastroianni στην ταινία που κέρδισε το 1960 τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Μετά την τεράστια επιτυχία του έργου, η Ekberg συνεργάστηκε με τον Fellini σε άλλα τρία έργα: «Βοκκάκιος», «Οι Κλόουν» και «Η Συνέντευξη». Στην Ιταλία, η Σουηδέζα ηθοποιός έπαιξε και στο έργο «Επτά φορές γυναίκα», του Vittorio de Sica, ενώ συμπρωταγωνίστησε σε αμερικανικές ταινίες, κατά την δεκαετία του '60, με τους Dean Martin και Frank Sinatra.

Αν και η καταγωγή της ήταν από τη Σουηδία διατηρούσε ανέκαθεν προβληματικές σχέσεις με τη γενέτειρά της. Ποτέ δεν πρωταγωνίστησε σε σουηδική ταινία ενώ διατηρούσε κακές σχέσεις και με τους Σουηδούς δημοσιογράφους που την επέκριναν για το γεγονός ότι είχε εγκαταλείψει τη χώρα. Το 2011 η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» είχε αναφέρει ότι σε ηλικία 80 ετών η πρώην σταρ του σινεμά είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ίδρυμα Fellini.

Η γοητεία της δεν άφησε ασυγκίνητους τον ιδιοκτήτη της Fiat,  Gianni Agnelli, καθώς και τον Marcello Mastroianni, τον Errol Flynn και τον Frank Sinatra, με τους οποίους είχε συνάψει δεσμό. Η Anita Ekberg είχε παντρευτεί δύο φορές. Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον Βρετανό ηθοποιό Anthony Steel από το 1956 έως το 1959 και ο δεύτερος με τον Αμερικανό ηθοποιό Rik Van Nutter από το 1963 μέχρι το 1975. Δεν απέκτησε παιδιά σε κανέναν από τους δύο γάμους.

naftemporiki.gr