7 μη χολιγουντιανές ταινίες (και μία ελληνική) που περιμένουμε το 2015

directors
ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ο λόγος για τις λεγόμενες ξενόγλωσσες – όχι από αγγλόφωνους σκηνοθέτες δηλαδή στη δική μας περίπτωση. Ταινίες που οι σκηνοθέτες τους έχουν καθηλώσει το κοινό παγκοσμίως, που έχουν αγαπηθεί και έχουν τιμηθεί για την υπέροχη δουλειά τους στην 7η τέχνη.

Και όλα αυτά εκτός Χόλιγουντ. Ή έστω, σχεδόν εκτός Χόλιγουντ.

Και θα ξεκινήσω από τον Δανό Tobias Lindholm, γιατί οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Ο Lindholm, για να πάρετε μία γεύση, είναι ο συν-σεναριογράφος (μαζί με τον συμπατριώτη του Thomas Vinterberg) της ταινίας Jagten δηλαδή Το Κυνήγι, με τον υπέροχο Mads Mikkelsen, ταινία που σάρωσε πέρυσι στις Κάννες και έφτασε και στα Oscar. 

Tobias Lindholm

Είναι επίσης σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Kapringen (Πειρατεία στον ωκεανό, 2012) με τους Pilou Asbæk και Søren Malling σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Με τους ίδιους συνεργάζεται και στο πολυαναμενόμενο Krigen (Α War) που περιμένουμε μέσα στο 2015. Πρόκειται για την ιστορία Δανών στρατιωτών που στέλνονται στο Αφγανιστάν. Εκεί σε μία συνηθισμένη περίπολο θα βρεθούν ανάμεσα στα πυρά των Ταλιμπάν. Ένας στρατιώτης θα πάρει μία απόφαση που θα τον καταδικάσει ως εγκληματία πολέμου. Η ταινία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα προβληθεί στις Κάννες.

Νanni Μoretti

Mia Madre, η ταινία του Nanni Moretti με τους Margherita Buy, John Turturro και τον ίδιο θα κάνει μάλλον επίσημη πρώτη και αυτή στις φετινές Κάννες. Η υπόθεση της ταινίας αφορά σε μία γυναίκα σκηνοθέτη που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής της στη Ρώμη. Η ταινία λέγεται πως έχει τελειώσει από πέρυσι και πλέον οι υπεύθυνοι βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης εταιρειών διανομής.

Andrzej Zulawski

Ο Πολωνός σκηνοθέτης Andrzej Zulawski έχει δώσει τα δικά του δείγματα γραφής όλα αυτά τα χρόνια. Από την πρώτη του ακόμα εμφάνιση το 1975 όπου σκηνοθετούσε τη Romy Schneider στο Σημασία έχει ν’ αγαπάς. Αλλά και αργότερα, το 1981 στο Possession με την Isabelle Adjani και τον Sam Neil.

Ταινία του έχουμε να δούμε 15 χρόνια από το Fidelity του 2000. Το πολυαναμενόμενο Cosmos είναι η κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας του 1965 του πολυγραφότατου Πολωνού συγγραφέα Witold Gombrowicz και αφορά – φυσικά- σε ένα μεταφυσικό noir θρίλερ με τόπο δράσης την Πολωνία, όπου δύο φίλοι θα βρεθούν σε έναν ξενώνα «υποχείρια» δύο γυναικών. Ημερομηνία κυκλοφορίας δεν υπάρχει αλλά για ένα τόσο δυνατό comeback μετά από 15 χρόνια, εγώ ποντάρω στις Κάννες ή στη Βενετία.

Emir Kusturica

Νέα ταινία και για τον μοναδικό Emir Kusturica με το On the Milky Road και την σαγηνευτική Monica Bellucci στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ανακατατάξεις στη ζωή και την οπτική ενός άντρα καθώς τα γεγονότα τρέχουν στη σερβική γη. Και όλο αυτό μέσα από ένα διαχρονικό πρίσμα. Αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας του αγαπημένου Erim Kusturica, που ετοιμάζει τη συγκεκριμένη ταινία 3 χρόνια τώρα. Ο Kusturica αγαπά τις Κάννες και αυτές τού το έχουν ανταποδώσει με δόξα και τιμή. Επομένως, αν είναι να κάνει την πρεμιέρα της ταινίας του, η Κρουαζέτ είναι ιδανική.

Wim Wenders

Η πιο χολιγουντιανή ταινία σε μία μη χολιγουντιανή λίστα είναι σίγουρα αυτή του Wim Wenders, Every thing willl be fine. James Franco, Charlotte Gainsbourg, Rachel McAdams, Marie-Josée Croze κ.α απαρτίζουν το καστ του. Το σενάριο ανήκει στον Bjørn Olaf Johannessen και αφορά σε έναν συγγραφέα που κατά τη διάρκεια μίας βόλτας με το αυτοκίνητο θα χτυπήσει και θα σκοτώσει ένα παιδί.

Βαρύ δράμα σε 3D ετοιμάζει ο Γερμανός σκηνοθέτης δηλώνοντας μάλιστα κατενθουσιασμένος για αυτό. Όσο για την ημερομηνία κυκλοφορίας μάλλον για Φεστιβάλ Βερολίνου το βλέπω, δεδομένου ότι φέτος θα παραλάβει τιμητικό βραβείο για τη συνολική του προσφορά και αυτό θα ήταν μία ευτυχέστατη συγκυρία.

Abdellatif Kechiche

Ο Τυνήσιος Abdellatif Kechiche μετά τη θριαμβευτική επιτυχία της Ζωής της Αντέλ, θα μας συστήσει μέσα στο 2015 το La Blessure. Γαλλικό δράμα φυσικά, με τον Gerard Depardieu σε βασικό ρόλο. Η υπόθεση, απ’ ότι ξέρουμε μέχρι τώρα, έχει να κάνει με έναν νεαρό που θέλει να χάσει την παρθενιά του ενώ κάνει διακοπές στην Τυνησία. Μία ιστορία του Francois Begaudeau, ο οποίος έχει επίσης διακρίσεις.

Μη ξεχνάτε το The Class του 2008 έφτασε να διεκδικεί Oscar Καλύτερης Ξνόγλωσσης ταινίας, ενώ ο σκηνοθέτης και συν-σενεριογράφος Laurent Cantet βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο και ο Kechiche μάλλον επιστρέφει φέτος στις Κάννες. Ελπίζω, χωρίς τα περυσινά παρατράγουδα με τις πρωταγωνίστριές του Léa Seydoux και  Adèle Exarchopoulos.

Michael Haneke

Ακούραστος δημιουργός της 7ης τέχνης, ο πολυβραβευμένος Michael Haneke, που επιστρέφει και αυτός με νέα ταινία το 2015. Ο τίτλος της Flashmob, με άγνωστο όμως καστ ηθοποιών. Οι πληροφορίες για τη νέα αυτή ταινία μάλιστα είναι ελάχιστες. Οι φήμες έλεγαν ότι τα γυρίσματα σταμάτησαν το καλοκαίρι, επειδή ο Haneke περίμενε την πρωταγωνίστριά του (η οποία προφανώς έχει άλλες υποχρεώσεις), χωρίς να αποκαλύπτεται το όνομά της. Από την άλλη, αυτό που ακούγεται είναι ότι η ταινία θα θυμίζει περισσότερο Haneke εποχής Funny Games παρά Λευκής Κορδέλας.

Γιώργος Λάνθιμος

Τελευταία και τιμητική θέση στο δικό μας Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος έχει επιστρατεύσει τεράστια χολιγουντιανά ονόματα για την πέμπτη ταινία του το The Lobster. Η ιστορία του περίεργη, δυστοπική με υπογραφή του Ευθύμη Φιλίππου των Άλπεων και του Κυνόδοντα, και πρωταγωνιστές τους Léa Seydoux, Rachel Weisz, Colin Farrell, Ben Whishaw, John C. Reilly και την υπέροχη Αγγελική Παπούλια (βλέπε Κυνόδοντας, Άλπεις, Η  Έκρηξη του Σύλλα Τζουμέρκα). Η ταινία έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσει στις αμερικανικές αίθουσες τον Μάρτιο αλλά τίποτα πιο συγκεκριμένο.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]