Δύο Πρόεδροι φέτος στις Κάννες

coen
ΤΡΙΤΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Η παράδοση του ενός Προέδρου της Επιτροπής στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών σπάει και ο λόγος είναι ότι οι δημιουργοί, που αναμβάνουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα φέτος, είναι αχώριστοι και δε θα μπορούσαν παρά ακόμα και να προεδρεύσουν μαζί στη μεγάλη γιορτή της 7ης Τέχνης.

Μιλάμε φυσικά για τους αδερφούς Coen. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι άλλο.

Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής τους πορείας, οι Ethan και Joel Coen  έχουν προβάλλει εννέα ταινίες τους στο διάσημο φεστιβάλ. Από το Raising Arizona το 1987 στο Inside Llewyn Davis το 2013. Έχουν κερδίσει το ύστατο βραβείο της Κρουαζέτ, τον Χρυσό Φοίνικα και το Βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη το 1991 για το Barton Fink, ενώ ως καλύτεροι σκηνοθέτες αναδείχτηκαν και το 1996 για το Fargo, το οποίο ήταν υποψήφιο για το Χρυσό Φοίνικα.

Σκηνή από την ταινία Inside Llewyn Davis (2013).

Το 2001, βρέθηκαν πάλι στην ίδια θέση με το The Man who wasn’t there και μοιράστηκαν το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη με τον David Lynch. Τελευταία τιμητική διάκριση ήταν το 2013, όπου οι αδερφοί Coen με το Inside Llewyn Davis- ταινία που προτάθηκε και για Χρυσό Φοίνικα- κέρδισαν το μεγάλο βραβείο της επιτροπής.

Φέτος, το φεστιβάλ γιορτάζει τα 120 χρόνια από την πρωτοπόρα ανακάλυψη των Lumière, από τη "γέννηση" δηλαδή του σινεμά και η επιλογή των Coen είναι μία αναφορά στην προσφορά των δύο αυτών αδερφών, των Louis και August Lumière.

Τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου των Καννών θα ανακοινωθούν στα μέσα Απρίλη ενώ το φεστιβάλ θα ξεκινήσει την Τετάρτη 13 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του μήνα.