Alphabet σημαίνει αλλαγή στην εκπαίδευση

alphabet
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Η ταινία Alphabet ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και διερευνά τα περιθώρια για αλλαγή στα εκπαιδευτικά μοντέλα που εφαρμόζονται από την Κίνα ως την Ευρώπη.

Ποια συστήματα εκπαίδευσης εφαρμόζονται ανά τον κόσμο; Πόσο περιορίζουν τα έμφυτα χαρίσματα, την φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μετατρέποντάς τα σε ανταγωνιστικά ρομπότ; Οι απαντήσεις την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στις 20.00 όπου το CineDoc προβάλλει το ντοκιμαντέρ Alphabet, σε σκηνοθεσία Erwin Wagenhofer στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Τα εκπαιδευτικά συστήματα, που χρησιμοποιούμε σήμερα, διαμορφώθηκαν την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, με βασική αρχή την "αποδοτικότητα": το σημαντικό είναι η διαμόρφωση ατόμων που θα αποτελέσουν τα λειτουργικά γρανάζια της κοινωνίας του αύριο. Η κριτική σκέψη, η δημιουργιότητα, η φαντασία, το παιχνίδι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο –και μαζί τους η δυνατότητά μας να βρίσκουμε νέες λύσεις, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας. Αυτό, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, είναι και πιο καθοριστικό εμπόδιο στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας.

Μετα την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Νίκο Ιερομνήμων, υποδιευθυντή της Σχολής Χιλλ, και την Μαρία Δημοπούλου, εκπαιδευτικό, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών.  Η προβολή διοργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας και του Ινστιτούτου Goethe στην Αθήνα.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στα Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά με ελληνικούς υποτίτλους και θα επαναπροβληθεί την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στις 15.15 στον κινηματογράφο Δαναός.

Δείτε το τρέιλερ, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Πληροφορίες: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31 Κολωνάκι, 210-3398600, www.ifa.gr, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου στις 20.00. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.