Κριτική ταινίας: Ο κύριος Μόρντεκαϊ

mortdecai
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Δεν αποτελεί και κανένα επτασφράγιστο μυστικό το ότι με τα χρόνια ο Johnny Depp έχασε την όρεξή του και αναλώθηκε σε μανιέρες, οι οποίες τον καταβαράθρωσαν.

Κάποτε τον βλέπαμε να ελίσσεται με άνεση μεταξύ Ψαλιδοχέρη, William Blake και Cry-Baby, τώρα ή αναμασά κάτι από την τρέλα του Jack Sparrow ή κυλιέται στην πομπώδη, κωμικοτραγική σοβαροφάνεια των «σοβαρών» του ρόλων, όπως στην Κυριαρχία. Από κάτοχος θέσης στο πάνθεον, πλέον έχει ξεπέσει σε μια σκιά του εαυτού του. Και, όπως είναι λογικό, η παρουσία του σε μια ταινία όπως ο Κύριος Μόρντεκαϊ, καταλήγει να μη σημαίνει τίποτα.

Σε αυτή την αισχρή κωμωδία, μάλιστα, δείχνει να έχει ξεμείνει πλέον από «περίεργες» περσόνες που μπορεί να υποδυθεί και τον βλέπουμε να ψάχνει μάταια ναι δώσει στο ρόλο του μια δόση εκκεντρικότητας. Μα, για μια ακόμα φορά, δεν έχει να πει απολύτως τίποτα που να μην το έχει ξαναπεί τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν.

Μάλιστα, είναι φανερή η προσπάθειά του να ξαναγίνει το ίδιο ίνδαλμα που κάποτε υπήρξε που, όσο κυλά η ταινία, είναι απορίας άξιο το πώς δέχτηκε να παίξει σε ένα τέτοιο σύνολο, αλλά ακόμα περισσότερο, το πόσο δείχνει να πιστεύει πως μπορεί να βελτιώσει το κάκιστο σύνολο. Στον αντίποδα αυτού, ο ταλαντούχος Ewan McGregor, βγάζει σύντομα και με συνοπτικές διαδικασίες το ψωμί του, φεύγοντας με το κεφάλι σαφώς ψηλότερα.

Για την ταινία ως ταινία, τώρα, τι μπορεί να ειπωθεί; Ότι κανένα απολύτως Χρυσό Βατόμουρο δε θα αρκέσει για να τονίσει αυτή τη φάρσα που νομίζει πως είναι φαρσοκωμωδία; Ότι, όσο την παρακολουθούσα, σκεφτόμουν πως το χιούμορ της θα μπορούσε άνετα να ανήκει σε κάποια από τις κάκιστες ελληνικές κωμωδίες των τελευταίων χρόνων;

Ότι προσπαθεί (μάταια, εξ’ αρχής) να φανεί σαν παιδί του Ροζ Πάνθηρα με τον Peter Sellers αλλά στην πορεία φαίνεται ότι περισσότερο συγγενεύει με την ομώνυμη ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Steve Martin; Το πλοίο δε σώζεται από πουθενά και το ναυάγιο είναι τραγικό.

Θα το πω πιο σχηματικά, για να γίνω κατανοητός και θα κλείσω: όλοι ξέρετε αυτές τις κάκιστες ταινίες που βγαίνουν και, λίγο καιρό μετά μαζεύεστε για να τις καννιβαλίσετε με παρέα για το πόσο αστεία κακές είναι; Ε, αυτή δεν είναι μια απ’ αυτές γιατί είναι απλά κακή. Abandon hope all ye who enter.

Δείτε το τρέιλερ, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: David Koepp. Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor. Στους κινηματογράφους από τη Σπέντζος Films.

Φοίβος Κρομμύδας