Το μικρό σπίτι στο Λιβάδι: πού είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές;

little-house
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, το ομολογώ, το σιχαινόμουν. Μου φαινόταν βαρετό, ανούσιο και πάντα είχα την απορία γιατί το βλέπει ο κόσμος;

Κι όμως άνηκα και εγώ σε αυτούς που το έβλεπαν (στην επανάληψη, μη φανταστείτε). Άθελά μου. Ανήκει σε εκείνες τις παραγωγές που το βλέπεις χωρίς να σου αρέσει, που το σχολιάζεις επειδή δε σου αρέσει και καταλήγεις να έχεις δει όλα τα επεισόδια χωρίς να έχεις βρει ένα καλό πράγμα να σου αρέσει. Περίεργο.

Όπως και να 'χει η σειρά – για όσους έχουν πλήρη άγνοια του φαινομένου- ασχολούνταν με τις δραματικές περιπέτειες της οικογένειας των Ingalls στην Αμερικανική Δύση του 19ου αιώνα. Δεν σας κίνησα το ενδιαφέρον; Υπομονή. Τι κάνουν όμως σήμερα οι Ingells και βασικά τι κάνει η Laura (μα τι εκνευριστικό πλάσμα!);

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς βγήκε στον αέρα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1974 και έμεινε στους δέκτες μέχρι το 1983. Άπειρα τα χρόνια από τότε.

Η Melissa Gilbert, η Laura που λέγαμε, είτε το πιστεύετε είτε όχι δε σταμάτησε ποτέ την ηθοποιία. Μάλιστα συμμετείχε και στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι: το μιούζικαλ αλλά εξέδωσε και τα απομνημονεύματά της με το Μια ιστορία από το Λιβάδι (A Prairie Tale)- δική μου απόδοση- το 2009.

Κάπου έπαιξε σε κάτι ταινίες αλλά το 2012 επέστρεψε στην τηλεόραση για το Dancing with the Stars (και δε νίκησε κιόλας). Στα προσωπικά της είχε και δεν είχε σχέση με τον Rob Lowe για έξι χρόνια, παντρεύτηκε και χώρισε τους ηθοποιούς Bo Brinkman και Bruce Boxleitner και μόλις πέρυσι παντρεύτηκε τρίτη φορά τον επίσης ηθοποιό Timothy Busfield. Έχει δύο παιδιά από τους προηγούμενους γάμους της και σήμερα στα 51 της χρόνια δεν αντιστάθηκε καθόλου όμως στην πλαστική χειρουργική.

Ο πάτερ φαμίλιας, Michael Landon, δεν ήταν μόνο πρωταγωνιστής της σειράς. Σκηνοθετούσε, έγραφε και ήταν και παραγωγός. Συνέχισε καλλιτεχνικά με το Highway to Heaven αλλά το 1991 διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας και πέθανε σε 3 μήνες στα 54ά του.

Η Karen Grassle, η μάνα της παρέας, που είχε πάντα ένα μίζερο ύφος κατανόησης- σχεδόν απάθειας για οποιοδήποτε συναίσθημα πέρα από τον πόνο- είναι ακόμα παρούσα στα κινηματογραφικά. Μετά το τέλος της σειράς αποσύρθηκε, άνοιξε μία θεατρική εταιρεία στο New Mexico, επέστρεψε το 1994 δίπλα στον Kevin Costner στη ταινία Wyatt Earp και μετά ξανά αποστασιοποιήθηκε μέχρι πρόσφατα.

Το 2008 έγινε το «πρόσωπο» των Premier Bathrooms, μία εταιρεία με προϊόντα μπάνιου για ηλικιωμένους και τώρα μάλλον – δεν είναι σίγουρο- βρίσκεται στα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους «Where’s Roman?».

Η Melissa Sue Anderson κατάφερε να κερδίσει 200 κορίτσια στην οντισιόν για να πάρει το ρόλο της τυφλής και όμορφης Mary αλλά και που τα κατάφερε δεν έκανε καριέρα. Μετά την τηλεοπτική επιτυχία συνέχισε σε άλλες σειρές, φυσικά έβγαλε και αυτή την αυτοβιογραφία της «The Way I See It - A Look Back at My Life on Little House». Είναι παντρεμένη από το 1990 με τον Michael Sloan (σεναριογράφο του Equalizer κ.λπ) και έχει δύο παιδιά. Που και που εμφανίζεται σε κάποιους ρόλους αλλά πολύ σποραδικά.

Ο πιο διάσημος από όλους είναι ο Jason Bateman. Ναι, του Αφεντικά για Σκότωμα 1 και 2, του Juno, του Arrested Development, του Forgetting Sarah Marshall και άλλων πολλών. Στο Μικρό Σπίτι στο λιβάδι έπαιζε τον υιοθετημένο γιο των Ingalls, τον James Cooper, σε πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση. Το 2013 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το Bad Words, που ήταν συμπαθητικό. Είναι παντρεμένος με την Amanda Anka, κόρη του διάσημου τραγουδοποιού και έχουν 2 παιδιά.

Ο Dean Butler υποδύθηκε τον καρδιοκατακτητή Almanzo Wilder, εξ’ ου και η λασπομαχία μεταξύ Nellie και Laura σε ένα επεισόδιο αν θυμάμαι καλά. Αλλά φυσικά στο τέλος το αγόρι το πήρε η Laura. Η καριέρα του Butler συνεχίστηκε στο Who’s the Boss?, Το πλοίο της Αγάπης, Murder, She Wrote και άλλες τηλεοπτικές σειρές.

Ο ίδιος έκανε τη δική του εταιρεία παραγωγής και (Ω! τι έκπληξη) έκανε δυο ντοκιμαντέρ «Almanzo Wilder: Life Before Laura» (η ζωή πριν τη Laura) και Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι: Η Κληρονομιά της Laura Ingells Wilder (Little House on the Prairie: The Legacy of Laura Ingalls Wilder). Είναι  παντρεμένος από το 2002 με την Katherine Cannon, η οποία υποδύθηκε τη μάνα της Donna Martin (άντε πάλι Beverly Hills).

Η Alison Arngrim στα 53 της χρόνια σήμερα δε θυμίζει και πολύ την κακομαθημένη Nellie Oleson. Η φράση της «το να υποδύομαι τη Nellie ήταν σα να έχω έμμηνο ρήση για 7 χρόνια» νομίζω τα λέει όλα. Από το 1986 ξαναεμφανίστηκε το 2000 με το «For the Love of Mary» μία ταινία μικρού μήκους και έκτοτε όλο και κανέναν ρολάκι της δίνουν.

Για το 2015 μάλιστα έχει 3 παραγωγές, να τρέχουν: το Lazy Susan, το Life Interrupted, μία τηλεταινία και το CPR Talent Agency, μία ιδιόρρυθμη 24άλεπτη τηλεοπτική κωμωδία όπου υποδύεται τον εαυτό της, ως ξεχασμένο παιδί θαύμα. Και εννοείται πως και αυτή έβγαλε βιβλίο ...εμπνευσμένο από το ρόλο της Nellie (έλεος μία σειρά, αμέτρητα βιβλία πια!).

Η Katherine Scottie MacGregor, η κουτσομπόλα κυρία Oleson, είναι πλέον 90 ετών. Ήταν η μόνη που δε μπόρεσε να εμφανιστεί στην τηλεταινία της σειράς (Little House: The Last Farewell, 1984) γιατί βρισκόταν για …προσκύνημα στην Ινδία.

Ο γιος της, που τον υποδύθηκε ο Jonathan Gilbert, είναι στην πραγματικότητα ο υιοθετημένος αδερφός της Melissa Gilbert, της Laura. Το Μικρό σπίτι στο Λιβάδι ήταν η μόνη του εμφάνιση. Πλέον είναι χρηματιστής.

Τέλος, ο κύριος Oleson, ο ηθοποιός Richard Bull, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ηθοποιία, όσο ζούσε. Πέθανε πέρυσι 3 Φεβρουαρίου σε ηλικία 89 ετών.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]